MENI
15.11.2021

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Lazar Prodanović uputio saopćenje za javnost povodom Međunarodnog dana tolerancije

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović uputio je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

„Ovog 16. novembra navršit će se punih 25 godina od proglašenja ovog datuma za Međunarodni dan tolerancije. Godinu dana prije nego što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda svojom rezolucijom proglasila Međunarodni dan tolerancije, države članice UNESCO-a usvojile su, također 16. novembra, Deklaraciju o principima tolerancije, koja poziva sve države i narode da poštuju i slave različitost i pravo na različitost, što je, kako se ističe, temelj bogatstva naših društava i trajnog mira u cijelom svijetu.

I ništa bolje ne definiše toleranciju kao čuvena rečenica iz Deklaracije, koja kaže da je tolerancija „harmonija u različitosti“. Ova definicija svakako predstavlja najkraći i najbolji opis Bosne i Hercegovine, države čije najveće bogatstvo, kao što je mnogo puta kazano, jesu i treba da budu njene različitosti.

Obilježavajući Međunarodni dan tolerancije, treba da imamo na umu da je Bosni i Hercegovini danas više nego bilo kada potrebna tolerancija prema drugima i drugačijima. Dosezanje pune harmonije u različitosti imperativ je za sve nosioce vlasti na svim nivoima u BiH, ali i za svakog običnog čovjeka u ovoj zemlji, kako bismo, svi zajedno, različitosti pretvorili u prednosti u političkom, ekonomskom, vjerskom i kulturnom pogledu i kako bismo, svakoga dana, radili na promociji mira i kulture mira koja je zasnovana na toleranciji“, kaže se u saopćenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazara Prodanovića povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću