MENI
16.11.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović u Beogradu učestvuju u radu 101. Rose Roth seminara

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić i član Delegacije Nikola Lovrinović učestvuju u radu 101. Rose Roth seminara, koji se, u organizaciji PSNATO-a i Narodne skupštine Republike Srbije, održava u Beogradu.

Učesnici Seminara, koji je posvećen procesu euroatlantskih integracija zemalja regiona, partnerstvu za mir i daljim koracima u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu, danas su, u panel diskusiji, raspravljali o temi stabilnosti Zapadnog Balkana, te bilateralnoj i regionalnoj saradnji zemalja regiona.

Uvodna izlaganja na ovu temu iznijeli su državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanja Starović, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i viši analitičar Međunarodne krizne grupe Marko Prelec. U svom izlaganju zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić prezentirao je trenutne aktivnosti u vezi sa saradnjom Bosne i Hercegovine i NATO-a kroz Program reformi i saradnje sa NATO-om. Naglasio je da je politika „otvorenih vrata“ u saradnji sa NATO-om prepoznatljiv okvir za saradnju, te zaključio da reformski put nema alternativu.

U diskusiji na ovu temu, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić naglasio je da se o svim otvorenim pitanjima treba razgovarati, uz poštivanje ustavnog okvira Bosne i Hercegovine, koji to, kako je naglasio, veoma jasno omogućava. Prema riječima Sarajlića, Repubika Srpska je neupitna ustavna kategorija, ali su i Bosna i Hercegovina i njene zakonodavne, izvršne i sudske institucije također ustavne kategorije koje se ne smiju dovoditi u pitanje.

Član Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović također je iznio mišljenje da sadašnji insitucionalni okvir daje dovoljno prostora da se svi u BiH okrenu boljim rješenjima. Naglašavajući potrebu postizanja dogovora oko promjena Izbornog zakona BiH, Lovrinović je pozvao sve učesnike Seminara da razmišljaju o tome da je Bosna i Hercegovina datost koju, kako je naglasio, treba afirmisati u njenom najboljem svijetlu.

Učesnici u raspravi izrazili su zabrinutost za aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i pozvali zvaničnike u BiH na unutrašnji dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. Naglašena je potreba da zvaničnici Evropske unije, SAD i NATO-a pomognu Bosni i Hercegovini da iziđe iz sadašnje krize i da se posveti reformama.

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a učestvovali su i u panel diskusiji o evropskim i euroatlantskim integracijama zemalja regiona. Član Delegacije Nikola Lovrinović govorio je o potrebi da Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobije status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Učesnike je informirao o tome da se u parlamentarnoj proceduri nalazi Prijedlog Deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa BiH, kojom se od Evropskog parlamenta traži da podrži zahtjev BiH da u 2021. godini dobije kandidatskih status, što bi, naglasio je Lovrinović, bio značajan podsticaj za brže provođenje reformi na evropskom putu BiH.

Učesnike Seminara pozdravili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović.

Putem video – linka učesnicima seminara obratili su se predsjednik PSNATO-a Gerald E. Connolly, kao i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană. (kraj)

 

 

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću