MENI
17.11.2021

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava razgovarali sa predstavnicima ODIHR-a o položaju zaštitnika ljudskih prava u BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović i članovi Zajedničke komisije Marina Pendeš i Denis Bećirović razgovarali su danas sa predstavnicima OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o položaju i zaštiti zaštitnika ljudskih prava u BiH.

Svrha posjete zamjenika šefa Odjela za ljudska prava ODIHR-a Andrewa Gardnera i konsultantkinje u Odjelu za ljudska prava ODIHR-a Angelice Notaristefano jeste da se prikupe informacije o provedenim mjerama i mehanizmima za zaštitu zaštitnika ljudskih prava u BiH, uključujući i izazove i dobre prakse u ovoj oblasti, kao i informacije o zakonodavnom okviru i okvirnim politikama koje se odnose na status, rad i zaštitu zaštitnika ljudskih prava u BiH.

Predstavnici ODIHR-a podsjetili su na sadržaj Deklaracije Ujedinjenih naroda o zaštitnicima ljudskih prava, koja pojam zaštitnika ljudskih prava definiše kao sve ljude koji, mirnim putem i bez diskriminacije, rade na promociji i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. S tim u vezi, naglasili su da im je cilj da prikupe što više informacija o statusu nezavisnih novinara, te pripadnika civilnog društva koji se bave zaštitom ljudskih prava. Interesovali su se za stanje zakonske regulative u vezi sa osiguranjem fizičkog integriteta, slobode, sigurnosti i dostojanstva zaštitnika ljudskih prava, kao i za omogućavanje sigurnog okruženja za rad na zaštiti ljudskih prava. Na osnovu prikupljenih podataka, predstavnici ODIHR-a izradit će izvještaj koji će obuhvatiti fizički integritet, slobodu i sigurnost, te dostojanstvo zaštitnika ljudskih prava u BiH; sigurno i pogodno okruženje za rad na zaštiti ljudskih prava i okvir za provođenje Smjernica ODIHR-a o zaštiti zaštitnika ljudskih prava.

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH upoznali su predstavnike ODIHR-a sa aktivnostima ovog radnog tijela i najviše zakonodavne institucije u BiH u ovoj oblasti. Posebno su se osvrnuli na Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda, koji je usvojen u prethodnom mandatu PSBiH, zaključke tematske sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava o slobodi izražavanja i slobodi medija, kao i na zakonodavnu aktivnost PSBiH u vezi sa sprečavanjem i kažnjavanjem širenja govora mržnje putem interneta, te u vezi sa jasnijim definisanjem pitanja implementacije preporuka Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Razgovaralo se i o mogućnostima izrade komparativne studije o mehanizmima i standardima zaštite zaštitnika ljudskih prava u zemljama Evropske unije, koje bi Bosna i Hercegovina, kao država u procesu evropskih integracija, mogla da primjeni u sopstvenom zakonodavstvu.

Razmatrana je i mogućnost da BiH donese lex specialis Zakon o zaštiti zaštitnika ljudskih prava u BiH, što je okarakterisano kao ideja na kojoj treba raditi, posebno zbog teške pozicije ombudsmena za ljudska prava, ali i ugroženosti novinara i medija koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Predstavnici ODIHR-a zahvalili su se članovima Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH na korisnim informacijama, te najavili nastavak konsultacija sa članovima Zajedničke komisije na izradi izvještaja i preporuka u oblasti zaštite zaštitnika ljudskih prava u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću