MENI
18.11.2021

Saopćenje za medije povodom tvrdnji o penzionisanju dijela delegata i poslanika Parlamenarne skupštine BiH

Povodom tvrdnji, iznesenih u tekstu pod naslovom Izetbegović i Čović 'umirovljeni na dan' uz 15.000 eura otpremnine“, slobodnaevropa.org dana 17. 11. 2021., molimo vas da javnost, putem objavljivanja ovog reagiranja, upoznate sa sljedećim činjenicama:

-       Nije tačna tvrdnja iznijeta u naslovu teksta da su Izetbegović i Čović 'umirovljeni na dan'. Nadležne službe u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nikada nisu donijele odluke o penzionisanju (umirovljavanju) gospodina Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Osim toga, uz neistinitu tvrdnju da su Izetbegović i Čović 'umirovljeni na dan' stoji 'uz 15.000 eura otpremnine' iz čega čitaoci mogu donijeti sasvim pogrešan zaključak da je gospodi Izetbegoviću i Čoviću isplaćena otpremnina u pomenutoj visini. Tačno je, međutim, da Izetbegoviću i Čoviću nije isplaćena nikakva otpremnina jer nije donesena odluka o njihovom penzionisanju;

-       Nisu tačni  navodi iz prvog pasusa pomenutog teksta, prema kojima su (slijedi citat) „predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović “silom zakona” poslani u mirovine“. Nadležno tijelo za donošenje rješenja o prestanku radnog odnosa po osnovu penzionisanja, kao i odluke o otpremnini jeste Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovo radno tijelo nikada nije donijelo odluku o penzionisanju gospode Izetbegovića, Čovića, Špirića i Šarovića, niti su ovim delegatima i poslanicima isplaćivane bilo kakve otpremnine.

Obzirom da su navedene netačne tvrdnje portala slobodnaevropa.org prenesene u većem broju medija u Bosni i Hercegovini, ovo reagiranje emitirano je u formi saopćenja za medije. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću