MENI
19.11.2021

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Lazar Prodanović čestitao Međunarodni dan djeteta

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović uputio je, povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

„Ovog 20. novembra navršit će se pune 32 godine od Odluke Generalne skupštine Ujedinjenih naroda da usvoji Konvenciju o pravima djeteta, koju je ratificiralo 196 država i kojom se djeci planete priznaju prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i mnoga druga prava. Ovaj dokument, kao najbrže i najšire prihvaćena konvencija u historiji zaštite ljudskih prava, postao je sastavni dio Aneksa I Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini.

Briga o svakom djetetu u našoj zemlji, kao i preduzimanje aktivnosti u cilju poštovanja prava djeteta na život, preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje bez bilo kakve diskriminacije, predstavljaju prioritetne obaveze svih institucija u Bosni i Hercegovini.

Čestitajući 20. novembar, Međunarodni dan djeteta, svoj djeci u našoj zemlji, želio bih da još jednom apelujem na sve institucije i organizacije koje se bave promocijom i zaštitom prava djeteta da pojačaju svoje aktivnosti. Posebno apelujem na poštovanje i afirmaciju prava ranjivih kategorija, poput djece bez roditelja, djece s teškoćama, djece pripadnika nacionalnih manjina, kao i djece koja se, nažalost, prisiljavaju na rad i iskorištavaju na drugi način, čime im se krše osnovna prava.

U vremenu u kom živimo, važno je posvetiti pažnju i pitanju školovanja djece tokom trajanja pandemije virusa korona, kao i pitanju zaštite djece i njihovih prava od negativnog uticaja društvenih mreža, odnosno različitih cyber predatora i kriminalaca.

U svim aktivnostima s ciljem poštovanja Konvencije o pravima djeteta, afirmacije i promocije tih prava, sve institucije i organizacije u BiH u Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imat će pouzdanog i iskrenog partnera“, navodi se u saopćenju za javnost predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazara Prodanovića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću