MENI
16.2.2022.

Штампан нови број „Парламента“ за период октобар – децембар 2021. године

У новом штампаном издању „Парламента“ за период октобар – децембар 2021. године опширно се извјештава о састанку руководства Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) са замјеником помоћника државног секретара САД и специјалним изаслаником америчког предсједника за Западни Балкан Gabrielom Escobarom.

Како пише „Парламент“, замјеник помоћника државног секретара САД Gabriel Escobar упознао је током састанка предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ др Дениса Звиздића, замјенике предсједавајућег Представничког дома Небојшу Радмановића и Борјану Кришто, замјенике предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Николу Шпирића и Бакира Изетбеговића, те предсједавајућу Клуба делегата хрватског народа Лидију Брадару, која је састанку присустовала у име предсједавајућег Дома народа др Драгана Човића, о кључним ставовима институција САД у вези с актуелном ситуацијом и будућношћу БиХ и цијелог региона.

„Парламент“ преноси и основне акценте са састанка чланова колегијума оба дома ПСБиХ са специјалним изаслаником премијера Велике Британије за Западни Балкан Stuartom Peachom, који је боравио у вишедневној радној посјети нашој земљи. Како пише билтен, предсједавајући Представничког дома ПСБиХ др Денис Звиздић, замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто, замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ Бакир Изетбеговић и делегаткиња у Дому народа ПСБиХ Марина Пендеш, која је у раду састанка присустовала у име предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Драгана Човића, разговарили су са високим гостом о актуелној политичкој кризи у БиХ, тренутној блокади рада државних институција, те о даљем кретању БиХ у процесу европских и евроатлантских интеграција.

Штампани билтен ПСБиХ опширно пише и о састанку чланова колегијума оба дома ПСБиХ са предсједником Владе Републике Хрватске Андрејом Пленковићем. Главне теме овог састанка, како пише билтен, биле су институционална и друштвена криза у држави, те реформа Изборног закона БиХ.

Билтен преноси и то да су, у оквиру живе дипломатске активности у овом периоду, чланови руководства домова ПСБиХ, парламентарних комисија, као и других радних тијела ПСБиХ, разговарали и са директором Дирекције за људска права Савјета Европе Christopheom Poirelom, генералном секретарком Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) Helgom Mariom Schmid, специјалним извјестиоцем Уједињених народа (УН) за промоцију истине, правде, репарације и гаранције непонављања злочина Fabianom Salvioliem, амбасадорима и представницима земаља чланица Quinte, посланицима из Европског парлемента, предсједавајућим Војног комитета Европске уније (ЕУ) генералом Claudiom Grazianom, државним министром за Европу у Министарству иностраних послова СР Њемачке Michaelom Rothom и послаником у њемачком Бундестагу Адисом Ахметовићем, те делегацијом Сејма Републике Пољске коју је предводио вице маршал Сејма Ryszard Terlecki.

Опширно се извјештава и о учешћу предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ др Дениса Звиздића на 20. Парламентарно – безбједносном форуму у Вашингтону, као и на Националном дану Босне и Херцеговине који организован у оквиру EXPO 2020 у Дубаију.

Нови број „Парламента“ за период октобар – децембар 2021. године доноси и детаљне извјештаје са сједница оба дома ПСБиХ, као и са сједница радних тијела ПСБиХ. (крај)

 

 

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу