MENI
23.6.2022.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПССЕ учествовали на трећем дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Алма Чоло, Сњежана Новаковић – Бурсаћ, Борјана Кришто и Младен Босић учествовали су на трећем дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ, које је одржано у Стразбуру.

Чланице Делегације Алма Чоло и Сњежана Новаковић-Бурсаћ одржале су састанак са бившим премијером Грчке и актуелним извјестиоцем ПССЕ на тему европске перспективе Западног Балкана Georgeom Papandreuom, док су чланови Делегације Борјана Кришто и Младен Босић учествовали на сједници Мониторинг комитета ПССЕ, на тачки на којој се говорило о Изборном закону у Босни и Херцеговини.

Чланови ПССЕ током љетњег засједања расправљали су о најновијим безбједносним изазовима у Европи, с посебним акцентом на улогу Савјета Европе у тој области.

Одржан је и панел на високом нивоу и интерактивна дебата на тему “Одржавање демократске безбједности у Европи”, на којем су учествовали министар иностраних послова и одбране Ирске и предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Simon Coveney, министар иностраних послова Финске Pekka Haavisto, генерална секретарка Савјета Европе Марија Пејчиновић Бурић и челница бјелоруске опозиције Sviatlana Tsikhanouskaya.

ПССЕ је одржала и двије расправе о актуелним питањима - о посљедицама блокаде Црног мора и о Споразуму Уједињеног Краљевства о тражиоцима азила и критичној владиној реакцији на одлуку Европског суда за људска права.

Остале теме о којима се расправљало и о којима су усвојене резолуције укључују хуманитарне посљедице руске агресије на Украјину, с посебним нагласком на унутрашњу и спољну миграцију, обезбјеђење одговорности за обарање авиона на лету MH17. Одржана и заједничка расправа о пријављеним случајевима политичких затвореника у Руској Федерацији, те о потреби обнове људских права и владавине права на Сјеверном Кавказу.

Усвојен је Извјештај о улози политичких странака у јачању разноликости и инклузије, односно о новој повељи за нерасистичко друштво.

Парламентарци су усвојили и резолуцију о контроли интернетске комуникације, те извјештај о томе како се борити против антисемитизма у Европи. Расправљало се и о болестима које се могу спријечити вакцинацијом, те кроз обезбјеђивање квалитетне услуге и разбијање митова против вакцина.

Од позваних високих личности, на овом засједању посланицима су се обратили предсједница Републике Грчке Katerina Sakellaropoulou и холандски краљ Willem-Alexander.

Наредно засједање ПССЕ одржава се у октобру ове године. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу