MENI
23.6.2022

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovali na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo, Snježana Novaković – Bursać, Borjana Krišto i Mladen Bosić učestvovali su na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je održano u Strazburu.

Članice Delegacije Alma Čolo i Snježana Novaković-Bursać održale su sastanak sa bivšim premijerom Grčke i aktuelnim izvjestiocem PSVE na temu evropske perspektive Zapadnog Balkana Georgeom Papandreuom, dok su članovi Delegacije Borjana Krišto i Mladen Bosić učestvovali na sjednici Monitoring komiteta PSVE, na tački na kojoj se govorilo o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini. 

Članovi PSVE tokom ljetnjeg zasjedanja raspravljali su o najnovijim sigurnosnim izazovima u Evropi, s posebnim akcentom na ulogu Vijeća Evrope u toj oblasti.

Održan je i panel na visokom nivou i interaktivna debata na temu “Održavanje demokratske sigurnosti u Evropi”, na kojem su učestvovali ministar vanjskih poslova i odbrane Irske i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Simon Coveney, ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić i čelnica bjeloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya.

PSVE je održala i dvije rasprave o aktuelnim pitanjima - o posljedicama blokade Crnog mora i o Sporazumu Ujedinjenog Kraljevstva o tražiocima azila i kritičnoj vladinoj reakciji na odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Ostale teme o kojima se raspravljalo i o kojima su usvojene rezolucije uključuju humanitarne posljedice ruske agresije na Ukrajinu, s posebnim naglaskom na unutrašnju i vanjsku migraciju, osiguranje odgovornosti za obaranje aviona na letu MH17. Održana i zajednička rasprava o prijavljenim slučajevima političkih zatvorenika u Ruskoj Federaciji, te o potrebi obnove ljudskih prava i vladavine prava na Sjevernom Kavkazu.

Usvojen je Izvještaj o ulozi političkih stranaka u jačanju raznolikosti i inkluzije, odnosno o novoj povelji za nerasističko društvo.

Parlamentarci su usvojili i rezoluciju o kontroli internetske komunikacije, te izvještaj o tome kako se boriti protiv antisemitizma u Evropi. Raspravljalo se i o bolestima koje se mogu spriječiti vakcinacijom, te kroz osiguravanje kvalitetne usluge i razbijanje mitova protiv vakcina. 

Od pozvanih visokih ličnosti, na ovom zasjedanju poslanicima su se obratili predsjednica Republike Grčke Katerina Sakellaropoulou i nizozemski kralj Willem-Alexander.

Naredno zasjedanje PSVE održava se u oktobru ove godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću