MENI
30.1.2023

Održana 2. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 2. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu prihvaćeni principi Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Komisija je usvojila zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara BiH da, prilikom donošenja Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, te eventualnog donošenja odluke o povećanju osnovice za obračun plaća u institucijama BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi odgovarajuće izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine za 2023. godinu., uz sve prateće odluke kojima bi se onemogućilo nesrazmjerno povećanje plaća imenovanih i izabranih zvaničnika u institucijama BiH sa najvišim plaćama, te da se dodatno uravnoteže iznosi plaća svih budžetskih korisnika u državnim institucijama.

Komisija je usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Usvojen je i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2021. godinu, koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH. Uz ovaj Izvještaj Komisija je usvojila i Predstavničkom domu PSBiH predložila na usvajanje sljedeće zaključke:

  • Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da pristupi realizaciji preporuka Ureda za reviziju institucija BiH koje su sadržane u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2021. godinu, te da Predstavničkom domu PSBiH, najkasnije do 1. juna 2023. godine dostave informaciju o realizaciji navedenih preporuka koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH;
  • Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da posebnu pažnju posvete jačanju sistema internih kontrola u institucijama BiH, te da s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja uspostavi cjelovit sistem internih kontrola kojim će smanjiti rizik od ponavljanja istih ili pravljenja novih grešaka u svom finansijskom poslovanju.

Usvojen je Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2023. godinu, koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH.

K znanju je primljen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - juni 2021. godine, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Komisija je k znanju primila i Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar - decembar 2021.godine, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Primljen je k znanju Program rada s godišnjim planom revizija Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, koji je sačinio Ured za reviziju institucija BiH.

Članovi Komisije usvojili su Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH za 2022. godinu, kao i Orijentacioni radni plan Komisije za period januar - decembar 2023. godine, koje je sačinio Ured sekretara Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću