MENI
30.1.2023

Održana 2. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 2. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač, po skraćenom postupku, Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila da je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago, usklađen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

Uz ovaj Prijedlog zakona, Ustavnopravna komisija usvojila je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da, prilikom izrade Nacrta budžeta za ovu godinu, nađe način da se povećaju primanja zaposlenicima i službenicima sa najnižim plaćama u institucijama BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2021. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma usvojila je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. 1. 2021. do 31. 12. 2021. godine.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma za 2022. godinu.

U skladu sa članom 36. Poslovnika Predstavničkog doma, Ustavnopravna komisija odgodila je izjašnjavanje o Zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredbi čl. 30. stav (5), 52. stav (3), 54. stav (2) i 129. stav (2) Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH („Službeni glasnik BiH”, br. 79/14, 81/15, 97/15, 78/19, 26/20 i 53/22) čiji su podnosioci poslanici Denis Zvizdić, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Nada Mladina, Mirsad Kukić, Aida Baručija, Edita Đapo, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću