MENI
30.5.2023

Poslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetili Privremeni prihvatni centar Lipa i Unsko-sanski kanton

Poslanici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić, Aida Baručija, Šemsudin Mehmedović i Branislav Borenović, koji su dio delegacije Kluba za evropske integracije i sigurnost jučer su posjetili Privremeni prihvatni centar (PPC) Lipa kod Bihaća i Unsko-sanski kanton (USK), s ciljem informisanja o aktuelnoj migrantskoj situaciji i sagledavanja stanja upravljanja migracijama u Bosni i Hercegovini.

Poslanici su imali priliku da obiđu PPC Lipa, njegove kapacitete i sadržaje, a kamp koordinator Službe za poslove sa strancima Almin Imamović upoznao je delegaciju sa nadležnostima i aktivnostima koje Služba preduzima kako bi svakodnevno unaprijedila rad PPC Lipa. Poslanici su nakon obilaska PPC Lipa zaključili da je stanje upravljanja migracijama u USK daleko stabilnije i organiziranije u uporedbi sa 2019. godinom, kada je delegacija posjetila sve tadašnje privremene prihvatne centre na ovom području. Uslovi za boravak migranata u PPC Lipa sada su zadovoljavajući i u skladu sa međunarodnim standardima, a Služba za poslove sa strancima je i zvanično preuzela upravljanje.

Posjetu USK poslanici su iskoristili i da održe niz sastanaka sa predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti, kako bi, pored informisanja o stanju migracija, razgovarali o trenutnim izazovima sa kojim sa ovaj kanton susreće kada je riječ o nedavnim poplavama koje su na ovom području prouzrokovale velike materijalne  štete. U razgovoru sa gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i njegovim saradnicima poslanici su se upoznali sa trenutnim stanjem ove lokalne zajednice i mjerama koje su preduzete kako bi se stanovništvo odbranilo od poplava, te dobili informacije o tome u kojoj fazi je preliminarana procjena šteta.

U nastavku posjete delegacija se susrela sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dževadom Livakovićem, sa kojima je razgovarala o trenutnim izazovima  i razmjerama štete koja je nastala usljed poplava, a koja se ogleda u velikim štetama na stambenim objektima, putnoj infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima. Prve procjene ukazuju da su posljedice i nastale štete majskih poplava u značajnoj mjeri veće od prošlogodišnjih decembarskih i da je potrebna koordinacija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se one sanirale.

Dvodenevnu posjetu delegacija je okončala obilaskom općine Novi Grad, koja je također bila pogođena majskim poplavama. Upriličen je susret sa načenikom općine Miroslavom Drljačom, koji je poslanike upoznao sa trenutnim brojem zahtjeva za saniranje štete koji su podneseni nadležnoj službi općine. Načelnik Drljača je naglasio važnost preventivnih mjera i posjedovanja adekvatne opreme i pumpi koje bi lokalnim sredinama ovog kraja omogućile da se efikasno bore protiv poplava. Jedna od tema razgovora je bila i Trgovska gora, u svjetlu zadnjih aktivnosti koje provode vlasti u Republici Hrvatskoj s namjerom uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog i nuklearnog otpada u kasarni Čerkezovac, u blizini granice s našom državom. Usaglašena je potreba daljeg zajedničkog djelovanja radi osporavanja i sprečavanja uspostavljanja planiranog nuklearnog postrojenja koje bi predstavljalo stalnu sigurnosnu prijetnju i generisalo negativan uticaj na okolinu uključujući i zdravlje stanovništva u ovom sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Također je izraženo opredjeljenje da kroz parlamentarne aktivnosti i inicijative ova grupa poslanica i poslanika i dalje prati navedene teme razgovora kako bi dali svoj doprinos efikasnom upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini, kao i da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti podrže konkretnu finansijsku i materijalnu pomoć koja je neophodna od viših nivoa vlasti radi saniranja šteta u svim lokalnim zajednicama pogođenim nedavnim poplavama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću