MENI
30.5.2023

Održana 4. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 4. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržana delegatska inicijativa Zlatka Miletića, koja glasi:

“I - Obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da odmah, a najkasnije u roku od 30 dana, izvrši uplatu sredstava planiranih u Zakonu o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, sa stavke pod rednim brojem 29. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, str. 41. 'Grantovi neprofitnim organizacijama — Sufinansiranje sportskih manifestacija' u planiranom iznosu od 600.000,00 KM, Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine (pripreme - ispunjenje olimpijske norme za 'Olimpijske igre Pariz 2024'), svim sportskim strukovnim savezima BiH, kao i Paraolimpijskom komitetu BiH.

II - Obavezuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, sa stavke 'budžetskih rezervi' doznači Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine iznos od dodatnih 400.000,00 KM 'Grantu neprofitnih organizacija - Sufinansiranje sportskih manifestacija' (uz obavezu da se doznačena sredstva na osnovu kriterija - Program za vrhunske bosanskohercegovačke sportiste, mlade olimpijske nade - dodijele za pripreme, nastup i nagrade reprezentativnih selekcija ili reprezentativaca Bosne i Hercegovine).

III - Obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da pripremi i u proceduru dostavi u roku od 60 dana Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH Izmjene i dopune Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini ('Službeni glasnik BiH', br. 27/08, 102/09 i 66/16), kojim bi se precizno definisale obaveze institucija Bosne i Hercegovine u kontekstu finansiranja vrhunskog sporta regulisanjem nadležnosti i usvajanjem kriterija za finansiranje, koje će imati za cilj napredak i ostvarenje vrhunskih rezultata uz popularizaciju sporta u BiH uopće“. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću