MENI
31.5.2023

Održana 5. sjednica Doma naroda PSBiH

Na 5. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Dom je usvojio i sljedeće izvještaje:

  • Godišnji konsolidirani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH, 
  • Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine na osiguranju osnovnih pretpostavki za kibernetičku sigurnost“,
  • Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2022. godinu,
  • Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2022. godinu,
  • Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, kao i modificirani Plan rada Nezavisnog odbora za 2023. godinu,
  • Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2022. godinu,
  • Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2022. godinu.

Dom je usvojio Odluku o imenovanju članova PSBiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta (POSP), čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma PSBiH.
Prema usvojenoj Odluci, za članove POSP-a imenovani su Snježana Novaković-Bursać (predsjedavąiuća), Zdenko Ćosić (prvi zamjenik predsjedavąjuće), Mia Karamehić-Abazović (druga zamjenica predsjedavajuće), Dženan Đonlagić, Branislav Borenović, Ilija Cvitanović, Šefik Džaferović, Miroslav Vujičić, Predrag Kojović, Radovan Kovačević, Saša Magazinović, Milan Petković i Denijal Tulumović.

Usvojena je i Odluka o imenovanju članova interparlamentarnih grupa prijateljstva PSBiH za bilateralnu saradnju s parlamentarnim tijelima drugih zemalja, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma PSBiH.

U Grupu za susjedne zemlje (Hrvatska, Slovenija, Italija, Malta, Srbija, Crna Gora, Grčka, Kipar, Sjeverna Makedonija, Albanija, Mađarska i Austrija) imenovani su Dragan Čović, Radovan Kovačević, Safet Kešo, Midhat Čaušević, Rejhana Dervišević, Mia Karamehić-Abazović, Slavko Matić, Milan Petković, Ljubica Miljanović i Darko Babalj.

U Grupu za Zapadnu Evropu (Njemačka, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Lihtenštajn, Španija, Norveška, Švedska, Danska, Finska, Island, Francuska, Velika Britanija, Irska i Portugal) imenovani su Dženan Đonlagić, Zdenko Ćosić, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Vlatko Glavaš, Milan Dunović, Jasmin Imamović, Darijana Filipović, Nebojša Radmanović, Mira Pekić i Čedomir Stojanović.

U Grupu za Centralnu i Istočnu Evropu (Ruska Federacija, Ukrajina, Bjelorusija, Litvanija, Letonija, Estonija, Uzbekistan, Armenije, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan, Kazahstan, Poljska, Češka, Slovačka, Turska, Bugarska, Moldavija, Rumunija, Gruzija i Azerbejdžan) imenovani su Džemal Smajić, Ilija Cvitanović, Sredoje Nović, Amor Mašović, Zlatan Begić, Saša Magazinović, Nihad Omerović, Slavko Matić, Milorad Kojić, Mladen Bosić i Nenad Grković.

U Grupu za Aziju (Kina, Indija, Indonezija, Iran, Bangladeš, Filipini, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Tajland, Bruneji, Šri Lanka, Laos, Maldivi, Mongolija, Mijanmar, Singapur, Nepal, Vijetnam, Pakistan i Malezija) imenovani su Safet Softić, Zlatko Miletić, Snježana Novaković-Bursać, Šemsudin Mehmedović, Albin Muslić, Aida Baručija, Marinko Čavara, Sanja Vulić i Branislav Borenović.

U Grupu za Afriku i zemlje Bliskog istoka (Egipat, Južnoafrička Republika, Libija i ostale afričke zemlje, Saudijska Arabija, Izrael, Jordan, Liban, Irak, Sirija, Palestina, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Bahrein i Jemen) imenovani su Marina Pendeš, Safet Softić, Kemal Ademović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Predrag Kožul i Miroslav Vujičić.

U Grupu za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan (Australija, Novi Zeland, Japan, Okeanija, zemlje Južne Amerike, Kuba, SAD, Kanada i Meksiko) imenovani su Marina Pendeš, Džemal Smajić, Želimir Nešković, Šemsudin Dedić, Ermina Salkičević-Dizdarević, Sabina Ćudić, Predrag Kojović, Jasmin Emrić, Predrag Kožul, Obren Petrović i Elvisa Hodžić.

Dom je usvojio Odluku o dopunama Odluke o imenovanju članova parlamentarnih delegacija, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma PSBiH. Prema usvojenoj Odluci, u Delegaciju PSBiH u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (CEI) imenovan je delegat Sredoje Nović, a u Delegaciju PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) imenovan je poslanik Milan Petković.

Dom nije usvojio delegatsku inicijativu Zlatka Miletića koja glasi:

“I - Obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da odmah, a najkasnije u roku od 30 dana, izvrši uplatu sredstava planiranih u Zakonu o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, sa stavke pod rednim brojem 29. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, str. 41. 'Grantovi neprofitnim organizacijama — Sufinansiranje sportskih manifestacija' u planiranom iznosu od 600.000,00 KM, Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine (pripreme - ispunjenje olimpijske norme za 'Olimpijske igre Pariz 2024'), svim sportskim strukovnim savezima BiH, kao i Paraolimpijskom komitetu BiH.

II - Obavezuje se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, sa stavke 'budžetskih rezervi' doznači Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine iznos od dodatnih 400.000,00 KM 'Grantu neprofitnih organizacija - Sufinansiranje sportskih manifestacija' (uz obavezu da se doznačena sredstva na osnovu kriterija - Program za vrhunske bosanskohercegovačke sportiste, mlade olimpijske nade - dodijele za pripreme, nastup i nagrade reprezentativnih selekcija ili reprezentativaca Bosne i Hercegovine).

III - Obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da pripremi i u proceduru dostavi u roku od 60 dana Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH Izmjene i dopune Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini ('Službeni glasnik BiH', br. 27/08, 102/09 i 66/16), kojim bi se precizno definisale obaveze institucija Bosne i Hercegovine u kontekstu finansiranja vrhunskog sporta regulisanjem nadležnosti i usvajanjem kriterija za finansiranje, koje će imati za cilj napredak i ostvarenje vrhunskih rezultata uz popularizaciju sporta u BiH uopće“.

Dom je dao saglasnost za upućivanje Jedinice privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći pri otklanjanju posljedica zemljotresa.

Dom je donio odluku o razrješenju Sanjina Kodrića sa pozicije člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osigaranje kvaliteta BiH.

Dom naroda dao je saglasnost za ratifikaciju:

  • Ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan,
  • Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i Bosne i Hercegovine, uključujući protokole o izmjenama i dopunama pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi sa Švicarskom Konfederacijom, uključujući Lihtenštajn, Kraljevinu Norvešku i Island,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Bahrein o uslugama u zračnom prevozu.

Usvojena je i Odluka o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o japanskoj bespovratnoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena.

U vezi sa procesom ratifikacije međunarodnih sporazuma, Dom naroda usvojio je sljedeće zaključke:

  1. Zadužuju se Vijeće ministara BiH kao i sva nadležna ministarstva u Vijeću ministara BiH da prilikom pregovaranja i zaključivanja međunarodnih ugovora vode računa da formulacije u tekstu ugovora budu u skladu sa specifičnostima unutrašnjeg ustavnopravnog uređenja Bosne i Hercegovine, posebno s odredbama o podjeli nadležnosti u skladu sa ustavom i zakonima.
  2. Zadužuje se Sekretarijat Predsjedništva BiH, te Ministarstvo vanjskih poslova BiH da prilikom dostavljanja međunarodnih ugovora PSBiH otklone sve nedostatke i propuste koji veoma ozbiljno otežavaju, a nekada i onemogućavaju njihovu prohodnost u PSBiH prilikom davanja saglasnosti za ratifikaciju.
  3. Zaključak dostaviti Predsjedništvu BiH i Sekretarijatu Predsjedništva BiH, Vijeću ministara BiH i Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, te svim ministarstvima u Vijeću ministara BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću