MENI
14.9.2023.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПССЕ Сабина Ћудић и Бранислав Бореновић учествовали у Паризу на сједницама Мониторинг комитета и Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ

Посланица у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) и чланица Комитета за поштовање обавеза и ангажмана земаља чланица Савјета Европе (Мониторинг комитет) Сабина Ћудић и посланик у Представничком дому и члан Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Бранислав Бореновић учествовали су на сједници Мониторинг комитета ПССЕ у Паризу на којој се расправљало и о Босни и Херцеговини.

Као једина чланица Мониторинг комитета из Босне и Херцеговине, посланица Ћудић изложила је податке о забиљеженим нерегуларностима на изборима 2022. године, те говорила о неопходности усвајања мјера заштите интегритета избора у Босни и Херцеговини.  

Посланик Бореновић, који је учествовао у дијелу сједнице Мониторинг комитета који се бавио дешавањима на послједњим Општим изборима у БиХ, такође је истакао важност измјена Изборног закона БиХ с циљем усвајања пакета интегритета којим би се увело скенирање гласачких листића, боља идентификација бирача и побољшао рад бирачких одбора као кључни предуслов да би се остварио озбиљан и видљив напредак на путу ка пуној владавини закона и одговорнијим политикама у БиХ. Бореновић је упозорио на то да због, како је навео, огромних размјера изборних превара, корупција која своје исходиште добија на оваквим изборима, нажалост, и даље доминантно влада у БиХ.

Посланица Ћудић учествује и на сједници Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ, на којој се, између осталог, расправља и о спречавању и борби против насиља над женама. Разговара се и о заштити жена бранилаца људских права, као и свих оних који бране права жена у Европи.

Чланови Комитета такође разматрају приједлоге кандидатура за додјелу Vigdis награде ПССЕ за оснаживање жена.

На дводневном засједању Комитета расправља се и о расизму и нетолеранцији у Европи, те о улози жена у економији са посебним освртом на запошљавање, предузетништво и родно буџетирање.

Чланови Комитета разматрају и рад Парламентарне мреже “Право жена да живе без насиља”, Парламентарне мреже “Без мржње” и Парламентарне платформе за права LGBTI лица у Европи.

На сједници Комитета члановима се обратио и предсједник ПССЕ Tiny Kоx. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу