MENI
18.6.2024

Sastanak predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića i pomoćnika generalnog sekretara UN-a

“Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović sastao se danas s pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za Evropu, Srednju Aziju i Ameriku u Odjelu za politička pitanja Miroslavom Jenčom.

Tokom sastanka, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na napretku zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji. Dr. Čović, izrazio je svoje viđenje trenutnih političkih izazova te je naglasio važnost stabilnosti i napretka na evropskom putu.

Gospodin Jenča istaknuo je značaj pomirenja, povjerenja i međusobnog razumijevanja među političkim akterima u BiH. Naglasio je potrebu jačanja konstruktivnog dijaloga kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se i o budućoj saradnji Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih naroda u područjima od zajedničkog interesa. Učesnici su se složili da je nastavak podrške UN-a ključan za dalji razvoj BiH, osobito u kontekstu jačanja institucija, promoviranja ljudskih prava i poticanja socio-ekonomskog razvoja. Istaknuta je važnost kontinuiranog napretka i trajnog mira u BiH.

Na sastanku je također prisustvovala i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH dr. Ingrid Macdonald.” (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću