MENI
29.10.2009

ZAPOČETA ISTRAŽIVANJA NA TEME „KRIVIČNI ZAKON U EVROPSKIM ZEMLJAMA“ I „INSTITUTI AUTENTIČNOG TUMAČENJA – UPOREDNA ISKUSTVA U ZEMLJAMA EU“



Istraživanja na teme „Krivični zakon u evropskim zemljama“ i „Instituti autentičnog tumačenja-uporedna iskustva u zemljama Europske unije“ trenutne su aktivnosti koje se provode u Istraživačkom sektoru Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
U okviru teme „Krivični zakon u evropskim zemljama“, s posebnim osvrtom je planirano istražiti odredbe Krivičnog zakona koje se odnose na zabranu javnog deklariranja u vezi fašizma i fašističkih organizacija, negiranja holokausta i genocida, govora mržnje, ksenofobije, kao i ugrožavanja nezavisnoti i suvereniteta države. Naglasak tokom istraživanja bit će na odredbama krivičnih zakona zemalja Evropske unije, Švicarske, Norveške, Albanije, Makedonije, Rusije i Ukrajine.
U saradnji sa OSCE-om, u okviru Projekta podrške parlamentu i Projekta jačanja parlamenata u Bosni i Hercegovini, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine planira u narednom periodu organizirati stručno savjetovanje na temu „Autentično tumačenje pravne norme i primjena u Parlamentarnoj skupštini BiH". U vezi s tim, Istaživački sektor priprema informativni materijal o autentičnim tumačenjima zakona i drugih općih pravnih akata sa uporednim iskustvima u evropskim zemljama koje imaju Institut za autentično tumačenje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću