MENI
28.3.2007

ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG DOMA NARODA, SULEJMAN TIHIĆ SUSREO SE S ADMIROM KAPOM, PREDSJEDNIKOM UDRUŽENJA



Zbog Zakona o akcizama i Zakona o carinskoj tarifi privrednici Bosne i Hercegovine dnevno gube oko tri miliona KM a godišnje 1,5 milijardu KM, istaknuto je prilikom današnjeg razgovora zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Sulejmana Tihića i grupe poslanika Predstavničkog odnosno delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa Admirom Kapom, predsjednikom Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće".

Na žalost, podcrtano je danas, ti gubici samo su dio negativnih efekata ovih zakona jer su štete uzrokovane neiskorištenošću bosanskohercegovačkih privrednih kapaciteta i nezaposlenošću neuporedivo veće. Posebno su pogođene farmaceutska, duhanska i naftna industrija, te idustrija prerade kafe kao i industrija koja značajna sredstva troši na upotrebu industrijskih alkohola.

Nakon razgovora u kojem su izneseni brojni primjeri potpunog potiskivanja domaće industrije i, kako je rečeno, sistematskog protežiranja proizvođača koji potiču iz zemalja prije svega neposrednog okruženja zaključeno je da je neophodno što prije u parlamentarnoj proceduri pokrenuti proces izmjena i Zakona o akcizama i Zakona o carinskoj tarifi. Na taj način učinit će se napor da se zaštiti veliki dio kvalitetne domaće industrije da bi ona konačno postala ravnopravna na domaćem tržištu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću