MENI
16.4.2007

USVAJANJEM DEKLARACIJE OKONČANA ŠESTA KONFERENCIJA PREDSJEDNIKA PARLAMENATA SEECP-a



Dalje jačanje vodeće uloge SEECP u budućoj regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi i uspostavljanje Vijeća za regionalnu saradnju, kao koraka koji će osigurati kontinuiranu efikasnu koordinaciju zajedničkih napora država učesnica u SEECP, Evropske unije i međunarodnih partnera jedan je od osnovnih zaključaka Šeste konferencije predsjednika parlamenata SEECP (Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi) koji su danas u Zagrebu razgovarali o ulozi parlamenata u novoj Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici ovog skupa pozvali su sve parlamentarce regiona da upoznaju javnost sa novim historijskim prilikama u Jugoistočnoj Evropi i pri tome naglasili značaj proširenja Evropske unije na Jugoistočnu Evropu, kao ključne motivacije za stabilnost, sigurnost, prosperitet i dalje jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Pri tome, izražena je nada da će biti ispunjeni kriteriji i uslovi za otvaranje pregovora o pristupanju sa preostalom kandidatkinjom.          

Pozdravljena je i namjera izraženu na Samitu NATO-a u Rigi da se na predstojećem Samitu 2008. upute pozivi onim zemljama SEECP koje ispune standarde NATO-a i budu sposobne doprinijeti evroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti kao i proširenje Programa Partnerstvo za mir na Jugoistočnu Evropu

Na koncu,  u završnoj Deklaraciji skupa još jednom je potcrtana potreba daljeg razvoja produktivnih veza između državnih parlamenata Jugoistočne Evrope i Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine NATO-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Parlamentarne skupštine OSCE, Parlamentarne skupštine Zapadnoevropske unije i Interparlamentarne unije.

Inače, na Šestoj konferenciji predsjednika parlamenata SEECP Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine predstavljali su Beriz Belkić i Ilija Filipović, predsjedavajući Predstavničkog odnosno Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću