MENI
19.4.2007

ČLAN DELEGACIJE PS BIH PRI VIJEĆU EVROPE, BAKIR IZETBEGOVIĆ PREDLOŽIO DEKLARACIJU O STANJU LJUDSKIH PRAVA U SREBRENICI



Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Vijeću Evrope, Bakir Izetbegović, pokrenuo je proceduru za svrstavanje "Deklaracije o stanju ljudskih prava u Srebrenici" među dokumente Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Nakon što je obezbijeđeno neophodnih 20 potpisa delegata u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, jučer u 15 sati predsjedavajući popodnevne sesije obavijestio je učesnike zasjedanja da je Deklaracija dostupna za potpisivanje onih koji su saglasni sa njenim sadržajem.

Inače, podnošenje ovakvih dokumenata koji ne smiju prelaziti obim od 200 riječi na potpisivanje uobičajena je praksa na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.


Tekst Deklaracije - Neslužbeni prevod teksta Deklaracije o stanju ljudskih prava u Srebrenici (izvorni dokument napisan je na engleskom jeziku)

STANJE LJUDSKIH PRAVA U SREBRENICI

Kršenja temeljnih ljudskih prava u Srebrenici nastavljaju se do ovog momenta. 
Strukture policije RS još uvijek zapošljavaju osobe koje su bile angažirane u masakru u Srebrenici.
Policija i tužilaštvo RS nisu uhapsili niti jednog jedinog ratnog zločinca koji je učestvovao u masakru. Organi vlasti RS nisu identificirale niti jednu masovnu grobnicu ubijenih Srebreničana.
U Bratuncu, gradu u srebreničkoj regiji, zabranjena je sahrana identificiranih žrtava.
Nikada nije ispunjena ustavna obaveza da se uspostavi nacionalna ravnoteža u skladu s popisom iz 1991. u vezi sa zapošljavanjem državnih službenika.
Ogromni su problemi u oblasti usluga zdravstvene zaštite i obrazovanja, a problem nezaposlenosti je katastrofalan.
Ovakvo ponašanje organa vlasti RS dovelo je do eskalacije nezadovoljstva povratnika u Srebrenicu i do njihove očajničke odluke da ponovo napuste svoj rodni grad. 
U Sarajevu je prije dva dana postavljeno šatorsko naselje za ove dvostruke izbjeglice. 
Ova regija je prošla kroz veliku patnju, za vrijeme i poslije rata, i zato traži da se poduzmu posebne mjere i pažnja kako bi se uspostavio normalan život i potpuno poštovanje ljudskih prava.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću