MENI
8.5.2007

PRVI ZAMJENIK PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSTAVNIČKOG DOMA, MILORAD ŽIVKOVIĆ UPUTIO ZAHTJEV USTAVNOM SUDU BOSNE I HERCEGOVINE



Kabinet prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Milorada Živkovića izdao je danas saopćenje za medije koje prenosimo u cjelosti: 

 "U svojstvu prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma i na osnovu člana VI tačka 3. a) Ustava BiH, a u vezi sa članom 19. tačka 1. Pravila Ustavnog suda BiH, uputio sam Zahtjev za pokretanje ustavnopravnog spora i ocjenu ustavnosti Zakona o javnim nabavkama BiH i Zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH.
Naime, Parlamentarna skupština BiH, u skupštinskoj proceduri, donijela je Zakon o javnim nabavkama BiH (”Sl. glasnik BiH”, broj 49/04) i Zakon o izmjenama Zakona o javnim nabavkama BiH  (”Sl. glasnik BiH”, broj 24/06 ).

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona Parlamentarna skupština našla je u odredbi člana IV. tačka  4. a) Ustava BiH kojom se uspostavlja nadležnost Parlamentarne skupštine BiH:
„Donošenje zakona potrebnih za sprovođenje odluka Predsjedništva ili za izvršavanje nadležnosti Skupštine po ovom ustavu.“
U skladu sa članom III tačka 1. Ustava BiH, gdje se taksativno navode nadležnosti ustanova u BiH, a primjenjujući u praksi i teoriji prihvaćene oblike tumačenja prava, u odredbi člana III tačka 1. Ustava BiH  ne nalazim mandat Parlamentarne skupštine BiH da oblast javne nabavke reguliše zakonom i da ove nadležnosti spadaju u precizno određene nadležnosti iz citirane ustavne odredbe.
Član III tačka 1. g) predviđa nadležnost ustanova BiH u oblasti monetarne politike na način kako je određeno članom VII Ustava BiH. Prihvaćenim metodama tumačenja člana VII stav 1. Ustava BiH, nisam mogao prepoznati i utvrditi osnov za donošenje Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.
Mada je to irelevantno sa aspekta ovog ustavnopravnog spora, želim ukazati Ustavnom sudu BiH, a što je lako ustanoviti analizom primjene ovog zakona i uspostavljenih institucija, da ovaj zakon ni u praksi nije dao rezultate koji su projektovani motivom njegovog donošenja. 
Naprotiv, bio je destruktivan u sprovođenju procedura, što je u velikoj mjeri otežavalo i usložnjavalo obavljanje poslova koji su često vezani za rokove, potrebe i sl.
Zato i podnosim ovaj zahtjev i predlažem da Ustavni sud BiH, u skladu sa Ustavom BiH i Pravilima Ustavnog suda BiH, sprovede proceduru i proglasi Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine i Zakon o izmjenama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine neusaglašenim sa Ustavom BiH i stavi ga van snage.", navodi se u saopćenju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorada Živkovića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću