MENI
13.6.2007

PARLAMENTARCI RAZGOVARALI SA IZVRŠNIM DIREKTOROM SVJETSKE BANKE ZA EVROPU, HERMANOM WIJFFELSOM



Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda i Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH susreli su se danas sa izvršnim direktorom Svjetske banke za Evropu, Hermanom Wijffelsom koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Kako je istaknuto tokom razgovora buduća saradnja sa Parlamentarnom skupštinom BIH ogledat će se u projektu jačanja kapaciteta državnog Parlamenta za obradu revizorskih izvještaja i praktičnu primjenu revizorskih preporuka, u povećanju transparentnosti u potrošnji javnog novca, nadzoru nad izvršenjem budžeta, jačanju koordinacione uloge u borbi protiv korupcije, kao i u jačanju vladavine zakona u Bosni i Hercegovini kroz aktivnu ulogu PSBIH u saradnji sa nevladinim sektorom.

Prema riječima predsjedavajuće Komsije za finansije i budžet Doma naroda Dušanke Majkić, Bosni i Hercegovini treba jaka kontrola od strane Parlamenta, jer jake institucije su bitne za funkcioniranje društva. Zbog toga će Parlamentarna skupština BIH dostaviti konkretan prijedlog projekta Svjetskoj banci. Tokom razgovora gosp. Herman Wijffels, izvršni direktor Svjetske banke naglasio je da će na sjednici Upravnog odbora ove institucije dati punu podršku projektu.

Rješavanje pitanja siromaštva, smanjenje nezaposlenosti kao i provođenje vladinog akcionog plana protiv korupcije bile su, također, značajne teme današnjeg susreta. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću