MENI
22.6.2007

STALNA DELEGACIJA PS BiH NA TREĆEM DIJELU ZASJEDANJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE



Na trećem dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, u četvrtak (28.juna 2007. godine) u okviru teme "Procesuiranje zločina iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju" očekuje se učešće glavne tužiteljice Haškog Tribunala Carle del Ponte.

Nakon obraćanja glavne tužiteljice del Ponte, najavljena su izlaganja članova delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

Ljetnim zasjedanjem Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koje će se održati od 25. do 29.06.2007. godine u Strazburu prisustvovat će stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Međukulturalni i međureligijski dijalog" tema je koja će dominirati ovim skupom, a cjelodnevna rasprava o ovoj i tri podteme "Država, religija, sekularnost i ljudska prava", "Bogohulni govor, vrijeđanje na religijskoj osnovi i govor mržnje usmjeren protiv ljudi različitog religijskog uvjerenja" te "Opasnost kreacionizma u obrazovanju" održat će se drugog dana skupa (26.6.2007. godine.) U sklopu ove rasprave očekuje se i izlaganje Hans - Gert Potteringa, predsjednika Evropskog Parlamenta.

Od ostalih značajnih pitanja treba izdvojiti izlaganje člana bh delegacije, Mladena Ivanića o Fokusu Evropske banke za obnovu i razvoj na istočnu i jugoistočnu Evropu (utorak, 26.6.) i obraćanje Bakira Izetbegovića na temu Situacija sa izbjeglicama i raseljenim licima u Jugoistočnoj Evropi.

Za srijedu je najavljena diskusija o Umješanosti država članica Vijeća Evrope u postojanju navodnih tajnih zatvora i nezakonitom međudržavnom premještanju zatvorenika. Inače, u drugom izvještaju o ovom pitanju Bosna i Hercegovina dobila je pozitivnu ocjenu.      

Učesnicima zasjedanja PS Vijeća Evrope, poslanik Bakir Izetbegović u petak (29.6) govorit će i u okviru debate o Iranskom nuklearnom programu i potrebom za međunarodnom reakcijom.  (kraj)          


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću