MENI
28.6.2007

IZLAGANJE ČLANA BH DELEGACIJE, BAKIRA IZETBEGOVIĆA NA DANAŠNJOJ SESIJI PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE



Na današnjoj sesiji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, u okviru rasprave o "Sudskim postupcima za zločine iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju", Izvještaj je podnio izvjestilac Komisije za pravna pitanja i ljudska prava Tony Lloyd.  Skupu se također obratila i Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala.
U okviru diskusije o ovoj temi učesnicima zasjedanja, također se  obratio član delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović.

"Želio bih da zahvalim Izvještaču gospodinu Tony Lloyd-u na ovom sveobuhvatnom izvještaju. Ovaj Izvještaj sadrži bitne poglede na rad Haškog tribunala i predlaže veoma važne zaključke. 
Kao naročito značajan smatram zaključak Izvještaja,  stav 129 kojim se podstiče Ujedinjene nacije da pronađu rješenje koje će osigurati da ratni zločinci koji su još uvijek na slobodi ne izbjegnu međunarodnu pravdu, bez obzira na datum njihovog hapšenja. Ovo se očigledno odnosi na Radovana Karadžića i Ratka Mladića.
Ova dva ratna zločinca, 11 dugih godina, se opiru pozivima najznačajnijih svjetskih vođa i rugaju se naporima najmoćniji svjetskih institucija da ih nađu i uhapse.
Istovremeno, na Tribunalu su u toku suđenja protiv komandanata Armije koja je branila Bosnu i Hercegovinu.
Protiv generala Sefera Halilovića, prvog komandanta Armije Bosne i Hercegovine, vođen je postupak i Sud ga je oslobodio svih optužbi.
Ovih dana, počet će suđenje generalu Rasimu Deliću a general Delić je dao veliki doprinos u spašavanju ostatka Bosne i Hercegovine da ne doživi istu sudbinu kao i Srebrenica.
Očigledno je da niko ko je učestvovao u ratu nije oslobođen odgovornosti. Ipak, ja sam uvjeren da će i general Delić biti oslobođen svih optužbi.
Ali od najveće je važnosti da ozloglašeni ratni zločinci ne umaknu pravdi. 
Karadžić i Mladić moraju biti dovedeni pred Haški tribunal, bilo to za 10 dana ili 10 godina. U suprotnom, to će biti poraz ne samo za žrtve rata u Bosni i Hercegovini već i poraz Evrope i čitavog svijeta. To bi bio poraz i za samu pravdu!
Osim navedenog, želio bih da potvrdim logično princip da su zločine počnili pojedinci a ne narodi. Ja se slažem da narodi ne mogu biti odgovorni za zločine počinjene od strane pojedinaca, bez obzira kako su brojne i  pozicionirane. 
Više od 10.000 pojedinaca je učestvovalo u zločinima i genocidu koji je počinjen u Bosni i Hercegovini. Među njima je bilo predsjednika država, para-država, vojnih komandanata, premijera, policijskih zapovjednika, itd. Ratni zločini i genocid u Bosni i Hercegovini nije prosti zbir individualnih zločina. To je bio planiran i organizovan zločin.
Cijeli narod ne bi trebao biti prozvan odgovornim za zločin. Ali države i institucije da. ", ističe se u obraćanju gospodina Izetbegovića. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću