MENI
19.3.2008

PREDSTAVNIČKI DOM OBAVIO RASPRAVU O INFORMACIJI O RADU KOMISIJE ZA ISPITIVANJE ISTINE O STRADANJIMA U SARAJEVU (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je obavio raspravu o informaciji u vezi sa radom državne Komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992 do 1995. godine.

Komisija je formirana Odlukom Vijeća ministara BiH 25. maja 2006. godine na mandat od godinu dana i njen zadatak je bio da na transparentan način i uz primjenu sigurnih i objektivnih metoda utvrdi, između ostalog, masovna i pojedinačna ubistva sa mjestima posmrtnih ostataka žrtava, masovna i pojedinačna zatočenja, silovanja i seksualna zlostavljanja, te slučajeve deportacije, protjerivanja i nestanka ljudi. 
Za rad ove komisije, koja se bavila tumačenjem, a ne suštinom nadležnosti, utrošeno je oko 230.000 KM. 
U informaciji Vijeća ministara se navodi da Komisija nakon okončanja mandata nije proslijedila usaglašeni izvještaj o svom radu i nije izvršila nijednu obavezu koja joj je data u mandat, te se predlaže Parlamentu BiH da formira novu komisiju sa jasnim mandatom i nadležnostima. 
Zastupnički dom će danas raspravljati o Prijedlogu rezolucije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, čiji je predlagač zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branko Dokić, te o Prijedlogu rezolucije o odgovornosti, čiji su predlagači zastupnici Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 
Jučer je obavljena rasprava o više prijedloga zakona, a nakon rasprave o svim tačkama dnevnog reda zastupnici će se danas i izjasniti o njima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću