MENI
30.11.2016

Održana 38. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 38. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godine, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija nije prihvatila poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića od 19. oktobra 2016. godine koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH kojim se obezbjeđuje potpuna i dosljedna primjena presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“.

Za narednu sjednicu Ustavnopravne komisije odloženo je izjašnjavanje o Zahtjevu Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću