MENI
17.1.2017

Održana 41. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 41. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a nisu podržana načela Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Komisija je zaključila da se Ustavni sud BiH obavijesti kako nije postignut jedinstven stav o zahtjevu poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH te da Ustavni sud BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, donese konačnu odluku po ovom pitanju.

Zaključeno je, također, da se Ustavni sud BiH obavijesti da nije postignut jedinstven stav u vezi s zahtjevom zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjna Krišto za ocjenu ustavnosti Zakona o Obavještajno – sigurnosnoj agenciji BiH i to odredbe člana 78. st. (3), (4) i (5) u odnosu na odredbe člana I/2 i II/3 f) Ustava BiH i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da u skladu sa svojim nadležnostima Ustavni sud BiH donese konačnu odluku.

Usvojen je Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH za 2016. godinu. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću