MENI
28.2.2017

Predsjednik Odbora za žalbe građana posjetio sjedište Granične policije BiH

Predsjednik Odbora za žalbe građana BiH Vjekoslav Vuković boravio je u radnoj posjeti sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu, gdje se sastao sa direktorom ove policijske agencije Zoranom Galićem i njegovim saradnicima.

Predsjednik Vuković izrazio je zadovoljstvo izuzetno dobrom saradnjom koju Odbor za žalbe građana ima sa Jedinicom za profesionalne standarde Granične policije BiH, ocjenjujući da su izvještaji ove Jedinice uvijek jasni, korektni, izdašni i argumentirani, što, kako je rekao, predstavlja veliku pomoć u radu ovog nezavisnog tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Tokom razgovora konstatirano je da se većina prijava građana koje Odbor razmatra odnosi na žalbe na rad pripadnika Granične policije BiH, ali i upozoreno da je Odbor najveći broj tih žalbi odbacio zaključivši da su neosnovane. S tim u vezi, predsjednik Vuković naglasio je da Odbor za žalbe građana sve više u fokus svog djelovanja stavlja pitanja korupcije, obzirom na to da se permanentno povećava broj predmeta koji se odnose na ovo pitanje.

Ukazano je i na nedorečenost odredbi aktuelnog Zakona o policijskim službenicima BiH, te upozoreno na to da veći broj ranije predviđenih korekcija ovog zakonskog rješenja nikada nije zaživio u praksi. Izraženo je uvjerenje da će ovo zakonsko rješenje doživjeti restrukturiranje u narednom periodu.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić zahvalio se predsjedniku Vukoviću na angažmanu koji je Odbor za žalbe građana BiH u svom radu imao u rješavanju žalbi građana na pripadnike ove policijske agencije. Galić je naglasio da će Granična policija BiH u narednom periodu, kroz proces trajne edukacije, dodatno podići postojeće etičke standarde policijskih službenika iz sastava ove policijske agencije na viši nivo, obzirom na to da lica koja ulaze u BiH primarno cijene korektnost, profesionalnost i ljubaznost policijskih službenika Granične policije BiH. S tim u vezi, Galić je konstatirao da je za svakog od službenika iz sastava ove policijske agencije uveden prateći dosije, budući da svaki od njih mora imati na umu da, u ophođenju sa licima koja ulaze u našu zemlju, reflektira državu Bosnu i Hercegovinu.     

Galić je naglasio da će Granična policija BiH i u narednom periodu insistirati na borbi protiv svih vidova eksterne i interne korupcije, ističući da u toj borbi nema nedodirljivih policijskih službenika, bez obzira na to da li je riječ o službeniku najvišeg ili najnižeg čina. Konstatirajući da se efikasna borba protiv korupcije u sigurnosnom sektoru ne može sprovesti bez uspostave institucionalnih mehanizama, Galić je kao veliki problem označio zastoj u formiranju Odbora za žalbe policijskih službenika.

Tokom sastanka razgovarano je i o potrebi skorijeg rješavanja pitanja video - nadzora na graničnim prijelazima koji nisu pokriveni kamerama, što bi umnogome olakšalo rad pripadnika jedinica Granične policije BiH. Sagovornici su, također, izrazili uvjerenje da će saradnja ova dva organa biti jednako uspješna i u budućnosti, te da će i novi saziv Odbora za žalbe građana, u saradnji sa policijskim službenicima ove agencije, žalbe građana rješavati nepristrasno i profesionalno.

Radna posjeta sjedištu Granične policije BiH predstavlja dio aktivnosti iz Radnog plana Odbora za žalbe građana za 2017. Godinu. Planom je predviđen i obilazak svih drugih policijskih agencija na nivou BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću