MENI
23.3.2017

Okončana 43. sjednica Predstavničkog doma

Na 43. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH u dijelu koji se odnosi na smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića.

Dom nije podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH u dijelu koji se odnosi na smjenu ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i zamjenika ministrice odbrane BiH Borisa Jerinića. Zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH podnijeli su poslanici Damir Bećirović, Željko Komšić, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Maja Gasal-Vražalica, Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović.

Usvojeni su, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Mirsad Mešić i Denis Bećirović.

Po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH, čiji je predlagač poslanik Mirsad Mešić.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, predlagača poslanika Damira Arnauta.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, čiji je prеdlаgаč Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi po hitnom postupku.

Usvojen je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. Prijedlozi zaključaka poslanika Jasmina Emrića i poslanice Mensure Beganović u vezi Izvještaja, zbog nepostojanja entitetske većine, upućeni su na usaglašavanje Kolegiju Predstavničkog doma.

Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2016. godinu, kao i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2016. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Usvojeni su izvještaji o radu stalnih komisija Predstavničkog doma za 2016. godinu i to:

a)    Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije;

b)    Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove;

c)    Izvještaj o radu Komisije za vanjsku trgovinu i carine;

d)    Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet;

e)    Izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije;

f)     Izvještaj o radu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova;

g)    Izvještaj o radu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Usvojeni su i izvještaji o radu stalnih zajedničkih komisija oba doma PSBiH za 2016. godinu i to:

a)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH;

b)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH;

c)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj;

d)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije;

e)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za administrativne poslove;

f)     Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava.

Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za 2016. godinu, sa preporukama sadržanim u njemu.

K znanju je primljen Plan rada Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2017. godinu.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji preporuka Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH u vezi s Posebnim izvještajem o pristupačnosti radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama s invaliditetom.

Usvojen je Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2014. godini.

Usvojen je zaključak poslanice Borjane Krišto o tome da Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatskе, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, nije u skladu s članom 163. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH.

Primljena je k znanju Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2017. godini, kao i Informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.

Usvojena je odluka o razrješenju Miroslava Škorića sa dužnosti člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH. U Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja jednog člana Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH iz srpskoga naroda, iz Predstavničkog doma PSBiH imenovani su Šemsudin Mehmedović, Borislav Bojić i Nikola Lovrinović.

Usvojen je materijal s oznakom ,,povjerljivo˝, akt broj: P – Pov – 07-03-10-9-49/16 od 17. novembra 2016. godine.

Usvojen je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj za 2016. godinu.

K znanju je primljena Informacija u vezi s izradom Prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH.

Predstavnički dom PSBiH imenovao je Momčila Poljića iz srpskog naroda, Sanju Bijakšić iz hrvatskog naroda, Sanjina Kodrića iz bošnjačkog naroda i Zlatu Kundurović iz reda ostalih za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete.

Odgođeno je izjašanjavanje o Prijedlogu izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Usvojene su ocjene primjene Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u PSBiH.

Nije usvojen prijedlog za dopunu dnevnog reda sjednice koji glasi: “Informacija o odluci Predsjedništva BiH, u vezi s kršenjem Aneksa VIII. Dejtonskog mirovnog sporazuma”, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović i Denis Bećirović.

Dom je dao saglasnost za ratificiranje: 

  • Prvog amandmana na Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske Konfederacije o dodjeli finansijske pomoći za Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II. – obnova i nadogradnja sistema vodosnabdijevanja i otpadnih voda u općinama Tuzla i Zenica
  • Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke, zaključen 5.10.2011. u Luksemburgu i 25.10.2011. u Sarajevu – Projekat bolnice u RS-u,
  • Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti turizma,
  • Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i Protokola o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima,
  • Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu provođenja i fazu funkcioniranja i održavanja izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu voda u Bijeljini, ORI11BA08I,
  • Prvog dopunskog sporazuma o finansiranju i projektu koji se odnosi na dodatne mjere obnove nakon poplava i smanjenja rizika od prirodnih katastrofa uz Sporazum o finansiranju i projektu od 31.10.2014. između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija) i općina Tuzla i Zenica (agencija za realizaciju projekta) u dodatnom iznosu od 2.375.000,00 eura – Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II.,
  • Međunarodne konvencije za zaštitu novih biljnih sorti od 2.12.1961., tekst izmijenjen u Ženevi 10.11.1972., 23.10.1978. i 19.3.1991.,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta,
  • Međunarodne konvencije o sprečavanju akata nuklearnog terorizma koju je Bosna i Hercegovina potpisala 7.12.2005. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću