MENI
3.6.2019

Poslanik u Predstavničkom domu Nikola Lovrinović razgovarao sa predsjednicom PSNATO-a

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović susreo se u Bratislavi, na marginama Proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), sa predsjednicom PSNATO-a Madeleine Moon i generalnim sekretarom Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a Davidom Hobbsom.

Tokom ovog sastanka, Parlamentarnoj skupštini BiH zvanično je ponuđeno da, u saradnji sa PSNATO-a, sredinom novembra 2019. godine bude domaćin 101. Rose - Roth seminara PSNATO-a. O ovoj inicijativi Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a, koja je rezultat ranijih razgovora na posljednja dva seminara u Antaliji i Briselu, bit će zvanično upoznati i kolegiji oba doma PSBiH. Međunarodni sekretarijat PSNATO-a izrazio je spremnost da podrži svaki dogovor nadležnih institucija BiH o održavanju Rose – Roth seminara. Na prijedlog poslanika Lovrinovića, seminar bi se mogao održati i van Sarajeva, što bi, kako je Lovrinović rekao, bio doprinos međusobnom razumijevanju i povjerenju unutar BiH.

Zvaničnici PSNATO-a naglasili su da je, uprkos različitim viđenjima u vezi sa aktiviranjem Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH, dobro prihvaćena poruka da će BiH nastaviti saradnju i partnerstvo sa NATO - om. Stoga, rečeno je na sastanku, predstavnici Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a u inicijativi za održavanje Rose – Roth seminara vide mogućnost za intenziviranje unutrašnjeg dijaloga o nastavku saradnje i partnerstva naše zemlje sa NATO-om.

O ovoj inicijativi, Lovrinović je razgovarao i sa predsjedavajućim Komiteta za odbranu i bezbjednost PSNATO-a, američkim kongresmenom Michaelom Turnerom. Turner, koji je u vrijeme pregovora u Dejtonu bio gradonačelnik tog grada i koji je u svojstvu predsjednika PSNATO-a našu zemlju posjetio 2015. godine, pozdravio je i podržao inicijativu Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a, ističući da održavanje Rose – Roth seminara u BiH dolazi u pravo vrijeme. S tim u vezi, kongresmen Turner dodao je da unutrašnji dijalog o partnerstvu BiH sa NATO-om predstavlja nezamjenjiv put za iznalaženje prihvatljivih i dobrih političkih rješenja.

Lovrinović se u Bratislavi sastao i sa članovima delegacija parlamenata Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Srbije.

Tokom tih susreta, koji su protekli u prijateljskom tonu i međusobnom razumijevanju, razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u zemljama regiona, kao i o aktivnostima u komitetima i tijelima PSNATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću