MENI
11.6.2019

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović predsjedavao pripremnim sastankom Organizacionog odbora 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održan pripremni sastanak Organizacionog odbora 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage, koja će od 27. do 30. oktobra 2019. godine biti održana u Sarajevu.

Sastankom, kojeg su organizirali Ured parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Sekretarijat PSBiH i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga (DCAF), rukovodio je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović. Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija vojnih ombudsmena SR Njemačke, Holandije, Austrije, Južnoafričke Republike, kao i predstavnici DCAF-a, koji su, uz Kraljevinu Norvešku, donatori predstojeće konferencije.

Tokom sastanka kandidirane su teme o kojima će se razgovarati na predstojećoj konferenciji, a bilo je riječi i o infrastrukturi koju nudi zgrada PSBiH, te o dočeku, smještaju i uslugama za učesnike konferencije. Konstatirano je da su Ured parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Sekretarijat PSBiH u potpunosti spremni za održavanje 11. svjetske konferencije ombudsmana za oružane snage. Prema zaključcima učesnika pripremnog sastanka, svi sektori Sekretarijata PSBiH koji će učestvovati u organizaciji i realizaciji ovog važnog događaja, osposobljeni su da izvrše svoje zadatke, pa su, prema kriterijima Organizacionog odbora i DCAF-a, svi preduvjeti za održavanje konferencije u potpunosti ispunjeni.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović upoznao je učesnike pripremnog sastanka s radom Ureda kojim rukovodi. Prezentirani su i sadržaji Izvještaja o radu Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika za 2017. i 2018. godinu, nakon čega je vođena rasprava o strukturi tema o kojima je planirano da se razgovara tokom konferencije.

Učesnicima pripremnog sastanka obratio se i generalni inspektor Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH, general Mirsad Ahmić.

Učesnici dvodnevnog sastanka sutra će posjetiti Komandu Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću