MENI
27.8.2019

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut susreo se sa delegacijom Društva novinara BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut susreo se danas u zgradi državnog parlamenta sa delegacijom Društva novinara BiH u kojoj su bili predsjednik Faruk Zupčević, generalni sekretar Fedžad Forto, te članica Upravnog odbora Verica Kalajdžić. Povod za sastanak je bila Arnautova Inicijativa da se u zakone o zaštiti od klevete ugrade različiti standardi prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Predstavnici Društva novinara BiH su podržali ovu inicijativu, te je dogovorena uspostava bliske saradnje s ciljem njene realizacije, uz uključivanje širokog spektra predstavnika javnog i političkog života, strukovnih organizacija, te međunarodne zajednice, sa posebnim akcentom na saradnju sa Misijom OSCE-a u BiH. 

Arnaut se zahvalio kako na podršci za ovu inicijativu, tako i na pomoći koju je Društvo novinara BiH pružilo tuženom novinaru u nedavno okončanom sudskom postupku u Visokom, u kojem je sud odbacio tužbu za klevetu pozivajući se na praksu Evropskog suda, a što je Arnautu poslužilo kao motiv za ovu Inicijativu uzimajući u obzir da domaći sudovi rijetko i sporadično primjenjuju te zapadne standarde kada su u pitanju tužbe za klevetu od strane političara i drugih javnih ličnosti.

Arnaut je naglasio da nikada nije podnio tužbu za klevetu, niti smatra da su takve tužbe od strane političara i drugih javnih ličnosti uopće primjerene u demokratskom društvu. "Svako ko se svjesno izloži svjetlu javnosti pristaje na sve prednosti, ali  i mane, koje takav potez nosi, te ima odgovornost da medijima olakša ne samo svoju promociju, već i kritičko izvještavanje", naglasio je Arnaut. S tim u vezi, neophodno je da političari prvenstveno, svojim glasovima, omoguće izmjene zakona o zaštiti od klevete kako je u Inicijativi predloženo.

Predstavnici Društva novinara BiH Arnauta su ovom prilikom upoznali sa projektom protiv govora mržnje, te je dogovorena saradnja i po ovom pitanju, uz uključivanje sagovornika iz svih sfera društva. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću