MENI
2.6.2020

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovala na online sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na online sjednici Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE.

Članovi Komiteta raspravljali su o nacrtu izvještaja, te usvojiti nacrt preporuka i nacrt rezolucije na temu „Lekcije za budućnost iz efikasnog i na pravu zasnovanog odgovora na pandemiju koronavirusa (COVID – 19)“. Naglašeno je da je pandemija zahtijevala brz odgovor država, ali da se pažnja u ovom, kao i u svim budućim sličnim situacijama mora posvetiti ljudskim pravima najranjivijih kategorija društva, te vladavini prava.

U vezi s ovom temom razgovarano je i o organizaciji zdravstvenih sistema u državama članicama Vijeća Evrope, te o načinu na koji su se zemlje nosile sa pandemijom. Naglašen je značaj podrške Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i njenim mjerama koje su predložene državama za borbu protiv posljedica pandemije. Članovi Komiteta su se složili da je neophodna međunarodna saradnja u vezi sa pandemijom COVID-19, te djelovanje svih aktera na osnovu iskustava stečenih u toku pandemije.

Članovi Komiteta razmatrali su i revidirani preliminarni nacrt izvještaja o temi „Umjetna inteligencija u zdravstvu – medicinski, pravni i etički izazovi“. Komitetu se o ovoj temi obratila šefica Odsjeka za bioetiku i zdravstvenu etiku Odsjeka za zdravstvene nauke i tehnologije švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju, profesorica Effy Vayena.

Revidirani nacrt mišljenja o temi „Politika o lijekovima i ljudska prava u Evropi“ također je razmatran na današnjoj sjednici Komiteta.

Članovi Komiteta usvojili su i Program rada i prioritete Komiteta za naredni period. Imenovan je izvjestilac za izvještaj o utjecaju oružanih sukoba na prekogranično ugrožavanje okoline, kao i predstavnici Komiteta za učešće na budućim konferencijama. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću