MENI
22.9.2020

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovala na video – sastanku Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video – sastanku Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj PSVE.

Video – sjednica počela je obraćanjem izvjestiteljke Selin Sayek Böke i usvajanjem Nacrta izvještaja i Nacrta preporuka na temu: "Umjetna inteligencija u zdravstvenoj zaštiti: medicinski, pravni i etički izazovi pred nama”. Izvjestiteljka je naglasila važnost regulisanja ovog pitanja u vremenu globalne pandemije, pri čemu, kako je rekla, treba voditi računa o poštovanju međunarodnih standarda u oblasti zaštite podataka pojedinaca.

Članovi Komiteta diskutovali su, na osnovu izvještaja Viorel Badea, te usvojili Nacrt izvještaja, Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka o posljedicama migracije roditelja koji odlaze u druge države u potrazi za poslom na njihovu ostavljenu djecu. Rad na pronalasku rješenja za ovaj problem smatra se veoma značajnim imajući u vidu to da u nekim državama članicama jedna trećina odraslih radi u inostranstvu, a ogroman broj djece je zbog toga odvojen od roditelja što za posljedicu ima nedostatk osnovne njege, zaštite i podrške, rečeno je u diskusiji.

Problematika starateljstva nad djecom migranata bez pratnje i nad odvojenom djecom migranta obuhvaćena je izvještajem Sibel Arslan. Nakon rasprave, usvojen je Nacrt mišljenja koje naglašava hitnost rješavanja ovog izazova zbog značajnih migracija koje se trenutno dešavaju u zemljama članicama, te izloženosti ove populacije različitim oblicima narušavanja osnovnih ljudskih prava, što zahtijeva da rješenja budu sastavni dio nacionalnog sistema zaštite djece, koji bi trebao podjednako zaštititi svu djecu, bez obzira na njihovo državljanstvo ili migracijski status.

U okviru rasprave o programu rada i prioritetima, članovi Komiteta imenovali su Vladimira Kruglya za izvjestioca na temu “Oklijevanje sa vakcinacijom”, Doreen Massey za izvjestiteljku za pitanje uticaja pandemije COVID-a 19 na dječija prava, te Sibel Arslan za izvjestiteljku na temu alternativne brige o djeci migranata bez pratnje i o odvojenoj djeci migranata.

Održana je i javna rasprava uz učešće stručnjaka na temu „Diskriminacija lica sa dugotrajnom bolešću“. Naznačeni su različiti oblici stigmatizacije sa kojima se suočavaju lica koja imaju dugotrajne zdravstvene probleme, te potreba za pronalaženjem adekvatnih modaliteta za  pružanje podrške i sistemskog odgovora na ovaj izazov.

Naredna video - sjednica ovog Komiteta planirana je za 16. oktobar 2020.godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću