MENI
18.1.2021

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Alma Čolo učestvovat će na video – sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovat će u utorak, 19. januara 2021. godine, na video – sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE.

Kako je najavljeno iz PSVE, na sjednici će biti obavljena saslušanja u vezi sa nekoliko aktuelnih tema iz nadležnosti ovog Komiteta, o čemu će se odlučivati i u okviru prvog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će biti održano od 25. do 28. januara ove godine.

Prema najavama iz PSVE, bit će obavljeno saslušanje na temu trovanja ruskog opozicionog lidera Alexeia Navalnog, kao i na temu položaja branilaca ljudskih prava u državama članicama Vijeća Evrope.

Komitet bi trebao da sasluša izvještaj u vezi sa rješavanjem problema stranih boraca Islamske države (DAESH) i njihovih porodica koje se vraćaju iz Sirije i drugih zemalja u države članice Vijeća Evrope.

Članovi Komiteta saslušat će i izvještaj u vezi sa rješavanjem pitanja krivične i građanske odgovornosti u kontekstu klimatskih promjena, te imenovati izvjestioce za nove teme iz nadležnosti ovog Komiteta. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću