MENI
13.12.2017

Održana 39. sjednica Nezavisnog odbora

Na 39. sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj sa sastanka članova Nezavisnog odbora sa ministrom sigurnosti BiH.

Odbor je razmatrao informacije Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koje se tiču dostave podataka o isteku mandata rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja ovih policijskih agencija i eventualnom ispunjavanju uvjeta za odlazak u penziju, kao i dostave podataka o tabličnom prikazu nacionalne zastupljenosti policijskih službenika po organizacijskim jedinicama i činovima u navedenim policijskim agencijama i postupku zastupljenosti konsitutivnih naroda i ostalih. Odbor je konstatirao da su dostavljeni podaci nepotpuni te od policijskih agencija traži da, u roku od petnaest dana, dostave informacije koje će sadržavati navedene tražene podatke.

Donesena je odluka o raspisivanju Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na pozicije direktora i zamjenika direktora policijskih tijela BiH i i utvrđen je tekst Javnog konkursa.

Usvojen je Prijedlog Plana rada Nezavisnog odbora za 2018. godinu, koji će biti upućen u danju parlamentarnu proceduru. 

Odbor je zaključio da će na narednoj sjednici raspravljati o Nacrtu zakona o policijskim službenicima BiH, a da članovi Odbora do tada dostave eventualne sugestije na tekst Nacrta Zakona.

Primljena je k znanju Informacija SIPA-e, broj: I-16-11-04-1-537-9/16.(kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću