MENI
30.12.2013

Okončana 61. sjednica Predstavničkog doma


Na 61. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, predlagač poslanik Mirsad Đugum.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.

Nije usvojen zahtjev poslanika Milorada Živkovića da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku i odlučeno je da se Prijedlog zakona razmatra po redovnom postupku.

Nije usvojen zahtjev poslanika Mirsada Đuguma za razmatranje Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom po hitnom postupku, te je zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona po skraćenom postupku upućen na usaglašavanje Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH.

Nije usvojeno Mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prvo čitanje. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH zadužena je da dostavi novo Mišljenje u vezi Prijedloga zakona.

Primljena je k' znanju Informacija Vijeća ministara BiH dostavljena povodom inicijative poslanika Saše Bursaća, usvojene na 51. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 25. 7. 2013., koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, pokrećem poslaničku inicijativu za sagledavanje stanja na graničnim i malograničnim prijelazima s Hrvatskom i ustanovljavanje ima li problema s prelaskom građana i robe i predlaganja konkretnih mjera za rješavanje eventualnih problema“.

Usvojena je inicijativa poslanika Senada Šepića s 55. sjednice Doma, održane 24. 10. 2013., koja glasi: “Predlažem da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrsti u dnevni red sljedeće sjednice i obavi raspravu o temi: Strateško djelovanje institucija u Bosni i Hercegovini u pravcu osiguranja ravnomjernog razvoja Bosne i Hercegovine”.

Inicijativa poslanika Ante Domazeta s 57. sjednice Doma, održane 20. 11. 2013., koja glasi: “Pokrećem poslaničku inicijativu prema Vijeću ministara BiH da pripremi informaciju o realizaciji tekućeg aranžmana s MMF-om, s naglaskom nasljedeća pitanja: -ocjena opravdanosti aranžmana s MMF-om u odnosu na alternativne načine rješavanja nestabilnosti u javnim finansijama u BiH (radikalna redukcija javne potrošnje, povećanje poreza, prodaja državnog kapitala i drugih resursa države i entiteta, zaduživanje kod komercijalnih banaka i drugo) -evaluacija ostvarenja ključnih ciljeva iz pisma namjere koje su vlasti BiH zaključile s MMF-om (ekonomski rast, poslovno okruženje, strukturalne i druge reforme i drugo) -identifikacija razloga za eventualni produžetak aranžmana s MMF-om -prikaz ciljeva i novih područja reformi koji bi se našli u pismu namjere uz eventualni produžetak aranžmana s MMF-om. -Također predlažem da se o toj informaciji obavi rasprava u Predstavničkom domu na prvoj sljedećoj sjednici, a svakako prije eventualnog zaključenja produžetka aranžmana s MMF-om”, upućena je na usaglašavanje Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH, sa Mišljenjem Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH i zaključkom sadržanim u njemu.

Na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Prijedlog rezolucije o odluci Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije o skraćivanju dozvoljenog vremena za oglašavanje u programima javnih radio-televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, predlagači poslanici Denis Bećirović, Saša Magazinović, Anto Domazet, Mirsad Đugum i Mladen Ivanković-Lijanović.

Nije usvojena inicijativa poslanika Mladena Ivankovića Lijanovića s 55. sjednice Doma, održane 24. 10. 2013., koja glasi: “U skladu s članom 8. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pokrećem inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da izradi prijedlog teksta himne i u obliku izmjena Zakona o državnoj himni BiH dostavi ga u parlamentarnu proceduru što hitnije, a najkasnije do kraja ove godine”.

Nije usvojena inicijativa poslanika Petra Kunića s 57. sjednice Predstavničkog doma, održane 20. 11. 2013., koja glasi: „Podnosim poslaničku inicijativu za donošenje Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine“.

Usvojen je zaključak da se mandat Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotrebe i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH produži za 60 dana, odnosno do 28.02.2014. godine.

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog).

Na 61. sjednici je data saglasnost za ratificiranje:  
  1. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o izmjenama i dopunama Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije
  2. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima
  3. Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima
  4. Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije u vezi s prekograničnim programom Hrvatska - Bosna i Hercegovina u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2012. godinu (Centralizirano upravljanje)
  5. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Češke Republike o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine opojnim drogama i psihotropnim supstancama i organiziranog kriminala

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću