MENI
30.12.2013

Održana 36. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Na 36. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrđena je usklađenost s Ustavom BiH a nije sa pravim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, predlagač Predstavnički dom PSBiH. S obzirom da Komisija nije utvrdila usklađenost Prijedloga zakona sa pravnim sistemom BiH, nije se glasalo o njegovim načelima.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravim sistemom BiH Prijedloga zakona o pravim žrtava torture, predlagač poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom, a nisu podržana načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, predlagač Predstavnički dom PSBiH. Također, usvojen je zaključak koji će biti upućen Domu naroda PSBiH na izjašnjavanje kojim se zadužuje Vijeće ministara da pristupni izradi novih izmjena i dopuna pomenutog zakonskog prijedloga.

Odlučeno je da je norma jasna u vezi zahtjeva za autentično tumačenje člana 7. Zakona o finansiranju političkih stranaka, podnosilac Skupština Kantona Središnja Bosna.

Komisija je odlučila i da je norma jasna kada je u pitanju zahtjev za autentično tumačenje člana 17. Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, podnosilac Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Donesen je i zaključak koji će biti upućen Kolegiju Doma naroda PSBiH, a u kojem se sugerira kako je potrebno obavijestiti Vijeće ministara BiH da pristupi izradi izmjena i dopuna pomenutog Zakona imajući u vidu činjenice koje su navedene u Mišljenju Vijeća ministara BiH u vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem.

S dnevnog reda je skinuto razmatranje usaglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, predlagač Predstavnički dom PSBiH. Odlučeno je da će Komisija tokom dana održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona, ukoliko Predstavnički dom PSBiH na nastavku 60. sjednice koja je zakazana za danas usvoji u drugom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću