MENI
10.5.2019

Delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš učestvovat će na studijskom putovanju o održivoj urbanoj mobilnosti

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš učestvovat će na studijskom putovanju o održivoj urbanoj mobilnosti za parlamentarce i državne službenike iz parlamenata regiona zapadnog Balkana, koje se 13. i 14. maja održava u Ljubljani.

Organizator studijskog putovanja je Nјemačko društvo za razvojnu saradnju (GIZ) putem Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi (ORF – EE), i u saradnji sa Gradom Ljubljanom i Državnim zborom Republike Slovenije.

Cilj ovog studijskog putovanja jeste upoznati parlamentarce i službenike parlamenata zemalja zapadnog Balkana s najboljom praksom u oblasti održivog urbanog transporta i planiranja na primjeru grada Ljubljane. Tokom studijskog putovanja učesnici ćе informacije o ovoj temi dobiti i od kolega iz Državnog zbora Republike Slovenije, koji je vrlo aktivan u provođenju politike održivog urbanog transporta. Tokom dvodnevnog programa bit ćе organizovano i nekoliko susreta s predstavnicima grada Ljubljane, relevantnog ministarstva i različitih nevladinih organizacija, kao i nekoliko terenskih posjeta.

U posljednjih 15 godina Evropska unija (EU) i njene institucije poklanjaju posebnu pažnju unapređenju mobilnosti u velikim urbanim sredinama. Evropska komisija je 2009. godine objavila akcioni plan za urbanu mobilnost u kojem je podržala što brže usvajanje planova urbane mobilnosti u zemljama EU.

U Bijeloj knjizi o transportu, „Put ka jedinstvenom evropskom transportnom području – Prema kompetitivnom i ekonomičnom transportnom sistemu“ iz 2011. godine, predlaže se razmatranje mogućnosti uvođenja planova mobilnosti u gradovima kao obaveze za gradove određene veličine, prema nacionalnim standardima temeljenim na Smjernicama EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću