MENI
10.5.2019.

Делегаткиња у Дому народа Марина Пендеш учествоваће на студијском путовању о одрживој урбаној мобилности

Делегаткиња у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Марина Пендеш учествоваће на студијском путовању о одрживој урбаној мобилности за парламентарце и државне службенике из парламената региона западног Балкана, које се 13. и 14. маја одржава у Љубљани.

Организатор студијског путовања је Нјемачко друштво за развојну сарадњу (GIZ) путем Отвореног регионалног фонда за енергетску ефикасност у југоисточној Европи (ОRF – ЕЕ), и у сарадњи са Градом Љубљаном и Државним збором Републике Словеније.

Циљ овог студијског путовања јесте упознати парламентарце и службенике парламената земаља западног Балкана с најбољом праксом у области одрживог урбаног транспорта и планирања на примјеру града Љубљане. Током студијског путовања учесници ће информације о овој теми добити и од колега из Државног збора Републике Словеније, који је врло активан у провођењу политике одрживог урбаног транспорта. Током дводневног програма биће организовано и неколико сусрета с представницима града Љубљане, релевантног министарства и различитих невладиних организација, као и неколико теренских посјета.

У посљедњих 15 година Европска унија (ЕУ) и њене институције поклањају посебну пажњу унапређењу мобилности у великим урбаним срединама. Европска комисија је 2009. године објавила акциони план за урбану мобилност у којем је подржала што брже усвајање планова урбане мобилности у земљама ЕУ.

У Бијелој књизи о транспорту, „Пут ка јединственом европском транспортном подручју – Према компетитивном и економичном транспортном систему“ из 2011. године, предлаже се разматрање могућности увођења планова мобилности у градовима као обавезе за градове одређене величине, према националним стандардима темељеним на Смјерницама ЕУ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу