MENI
3.12.2013

Grupa prijateljstva za saradnju sa susjednim zemljama razgovarala sa predsjednikom Parlamenta Grčke


U okviru zvanične jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, delegacija Parlamenta Grčke koju predvodi predsjednik Parlamenta Evangelos Meimarakis susrela se danas i sa članovima Grupe prijateljstva PSBiH za saradnju sa susjednim zemljama Mirsadom Đugumom i Zijadom Jagodićem.

I ovom prilikom predsjednik Parlamenta Grčke istaknuo je da je prioritet njegove zemlje, tokom predsjedavanja Evropskom unijom od januara 2014. godine, pružanje podrške zemljama regiona u njihovim procesima približavanja evropskim integracijama, a naročito podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Po njegovim riječima i ova zvanična posjeta delegacije Grčke je poruka regionu da se Grčka interesira za BiH, te da je spremna pružiti pomoć u procesima koji se tiču prilagođavanja zakonodavstva.

Tema razgovora bilo je unapređenje sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Grčke s posebnim naglaskom na jačanje privrednih odnosa. Parlamenti i susreti njihovih predstavnika, češći kontakti radnih tijela i grupa prijateljstava, moglo se čuti danas, trebaju stvoriti osnov za dalje intezivno jačanje odnosa dvije zemlje. Dosadašnju saradnju, naglasili su sagovornici, treba upotpuniti povezivanjem privrednika, ali i povezivanjem na polju kulture, sporta, obrazovanja i turizma.

Članovi Grupe prijateljstva Zijad Jagodić i Mirsad Đugum rekli su da između dvije prijateljske zemlje postoji mnogo neiskorištenih potencijala u sektoru zračnog i pomorskog prometa, zbog čega treba činiti napore kako bi se stanje unaprijedilo ratificiranjem potrebnih sporazuma iz ovih oblasti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću