MENI
29.11.2013

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH na Parlamentarnom forumu za malo oružje i lako naoružanje


U organizaciji Parlamenta SR Njemačke i Međunarodnog centra za mir iz Štokholma, u Berlinu je danas počeo Parlamentarni forum za malo oružje i lako naoružanje, tokom kojeg se razgovara o pozitivnim praksama u parlamentarnom nadzoru i kontroli trgovine oružjem i utjecaju tog procesa na sigurnost građana.

Dvodnevni skup na kojem u ime Parlamentarne skupštine BiH učestvuje predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić, otvorili su predstavnica Parlamenta SR Njemačke Katja Keul, te predstavnica Parlamenta Iraka i predsjednica Parlamentarnog foruma Ala Talibani, koje su u svojim izlaganjima kao naročito značajno naglasile odgovornost parlamentaraca za nadzor i kontrolu trgovine oružjem. Također, posebno su istakle i potrebu veće transparentnosti i usvajanje zakonskih rješenja koja će daleko bolje urediti ovu oblast.

O aktivnostima i iskustvima Parlamenta Velike Britanije govorio je Lord Des Browne, nakon čega su eksperti iz ministarstava i institucija SR Njemačke predstavili svoj model, te upoznali učesnike Parlamentarnog foruma o načinu međuresorskog djelovanja u praćenju ovog vrlo značajnog procesa i sigurnosnog izazova za svaku zemlju.

Za drugi dan foruma (subota) predviđen je razgovor o aktivnostima i praksama parlamentarnih tijela koja nadziru sektor odbrane i sigurnosti u procesu nadzora i kontrole trgovine naoružanjem gdje će predstavnici zemalja učesnica biti u prilici detaljnije informirati Parlamentarni forum o svojim aktivnostima i pozitivnim praksama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću