MENI
29.11.2013

U Briselu okončan trodnevni Globalni forum žena u parlamentima


Traženje odgovora i mogućnosti za kreiranje društva na osnovama mira, sigurnosti i integriteta svakog pojedinca, za promjene u društvu uz žene na liderskim pozicijama, punu ravnopravnost kao preduvjet za promociju stabilnog razvoja i izgradnje dobre uprave, te ustanovljavanje rodno osjetljivih i odgovornih parlamenata i parlamentaraca, glavne su značajke trodnevnog godišnjeg samita Globalnog foruma žena u parlamentima koji se održao u Briselu.

U organizaciji UN Women, iKNOW Institute, Transparency International te World Bank, parlamentarke među kojima su bile i poslanice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milica Marković, Ismeta Dervoz, Azra Hadžiahmetović i Vesna Krstović-Spremo, te delegat u Domu naroda PSBiH Nermina Kapetanović, razmijenile su u okviru radnih grupa iskustva i ideje u oblastima utjecaja izabranih žena, poziciji žena u političkim partijama, tehnologiji u službi političkog rada. Također, razmijenja su mišljenja i u vezi borbe protiv korupcije, ulozi parlamenata u promociji i borbi za ravnopravnost i nediskriminaciju, kao i ulozi akademske zajednice u definiranju i osnaživanju budućih žena liderki.

„Upoznale smo inspirativne, hrabre, sposobne, uspješne žene koje su do rezultata došle uz mnogo napora i unatoč brojnim preprekama. Žene koje nastavljaju promovirati rodnu ravnopravnost kao osnov demokratskog društva“, izjavila je tim povodom članica delegacije PSBiH i zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Ismeta Dervoz.

Učesnice, kojih je na forumu bilo 450 iz 96 zemalja svijeta, posebno su pozdravile izlaganje dobitnice Nobelove nagrade za mir 1997. godine Jody Williams i zamjenice predsjednika Evropske komisije Viviane Reding.

Također, među panelisticama su bile sadašnje i bivše predsjednice država, ministrice, parlamentarke, članice i predsjednice senata, a video poruke su poslale i Hillary Clinton, Malala Yousafzai i Catherine Ashton. U okviru programa, specijalna predstavnica Generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja u konfliktima Zainab Bangura u svom je obraćanju govorila i o položaju žena žrtava silovanja od 1992. do 1995. godine u BiH.

Na marginama Globalnog foruma dodjeljene su nagrade za povećanje broja i unapređenje položaja žena u politici, a parlamentarke su imale i mogućnost upoznati se sa kulturom i običajima iz brojnih zemalja na pratećoj manifestaciji pod nazivom „Festival kultura“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću