MENI
19.6.2020

Zamjenica predsjedavajuće Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković -Bursać i član Delegacije Mladen Bosić učestvovat će u saslušanju Monitoring komiteta PSVE

Zamjenica predsjedavajuće Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković - Bursać i član Delegacije PSBiH u PSVE Mladen Bosić učestvovat će u saslušanju na temu “Obaveze koje proističu iz članstva i održavanje demokratskih izbora u kontekstu pandemije COVID-19”, koje će se, u okviru video – sastanka Monitoring komiteta PSVE, održati u ponedjeljak, 22. juna ove godine.

Kako je najavljeno iz Monitoring komiteta PSVE, učesnici će imati priliku da čuju izlaganje uvodničara na ovu temu, predsjednika Vijeća za demokratske izbore Venecijanske komisije Olivera Kaska. Nakon uvodničara, izvjestioci i članovi Monitoring komiteta PSVE iz Poljske, Francuske i Sjeverne Makedonije govorit će o pojedinačnim slučajevima organizovanja izbora u vrijeme pandemije.

Prema najavama, cilj saslušanja jeste da se naglasi da je, u uslovima pandemije COVID – 19, od presudne važnosti zaštita demokratskih procesa i izbora kao najosnovnijeg izraza demokratije. S tim u vezi, tokom saslušanja bit će upozoreno na to da zaštita demokratskih izbora podrazumijeva da se vlasti u državama članicama PSVE pobrinu da posebne mjere, koje se preduzimaju za organizaciju izbora u uslovima pandemije, odgovaraju propisanim evropskim standardima za demokratske izbore. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću