MENI
24.9.2020

Održana 12. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 12. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama konstatovano je da se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić nije odazvala pozivu da se pojavi na svjedočenju pred ovom Komisijom.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić ponovo je obavijestila Privremenu istražnu komisiju da zbog ranije preuzetih, a neodložnih obaveza nije u mogućnosti da pristupi današnjoj sjednici.

S tim u vezi, Privremena istražna komisija usvojila je zaključak kojim poziva glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom u jednom od idućih termina:

30.09. počev od 12 sati;                                       

01.10. počev od 15 sati;                                       

02.10. počev od 12 sati;                                       

05.10. počev od 15 sati;                                       

06.10. počev od 12 sati;                                       

07.10. počev od 12 sati;

08.10. počev od 15 sati;

09.10. počev od 12 sati;

12.10. počev od 15 sati;

13.10. počev od 12 sati;

14.10. počev od 12 sati.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić o izboru termina za svjedočenje treba da obavijesti službenike Sekretarijata PSBiH koji Privremenoj istražnoj komisiji pružaju stručnu i administrativno – tehničku podršku najkasnije pet dana ranije.

Na današnjoj sjednici usvojen je i zaključak da se na svjedočenje pred Privremenom istražnom komisijom pozovu i predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije BiH Hamdija Muratović, kao i predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić i potpredsjednik tog Sindikata Enes Tanović.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim od Agencije za javne nabavke BiH traži da dostavi informaciju i eventualno izvještaj o postupanju prema Tužilaštvu BiH po osnovu kršenja i zloupotreba Zakona o javnim nabavkama u 2020. godini.

Usvojen je i zaključak kojim Privremena istražna komisija zahtijeva od Tužilaštva BiH informaciju o tome da li su preduzete bilo kakve radnje u vezi sa ispitivanjem navoda objavljenih u medijima, a koji se odnose na nezakonito postupanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule – kršenje zakonskih odredbi prilikom zapošljavanja Jelene i Jane Majstorović.

Povodom predstavki koje građani upućuju Privremenoj istražnoj komisiji, zaključeno je da se na web stranici PSBiH objavi informacija o svim predstavkama, i to po hronološkom redoslijedu pristizanja, sa datumom prijema i inicijalima podnosioca predstavke, uz poštovanje načela transparentnosti i zakonskih odredbi o zaštiti ličnih podataka. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću