MENI
19.10.2012

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove, Mirza Kušljugić učestvovao na inicijalnom sastanku predsjednika komisija za vanjske poslove u Zagrebu


Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Mirza Kušljugić učestvovao je na inicijalnom sastanku predsjednika komisija za vanjske poslove parlamenata Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji je danas okončan u Zagrebu.

Na sastanku su usaglašeni principi buduće saradnje i formulirani principi Inicijative koja će biti razmatrana na sjednicama parlamentarnih komisija i parlamenata, a kojom se predviđa direktno uključivanje parlamenata ove četri zemlje u rješavanju pitanja od interesa za građane na principima ravnopravnosti, uvažavanja teritorijalnog integriteta, evropskih vrijednosti i saradnje u oblasti EU integracija.
Ukoliko Inicijativa dobije potrebnu podršku predviđeni su i konkretniji oblici saradnje u borbi protiv kriminala i korupcije, jačanja parlamentarne diplomatije, u oblasti ekonomije i energetike, te obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Na narednom susretu čije je održavanje planirano u Sarajevu, predviđeno je šire učešće članova parlamentarnih komisija za vanjske poslove. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću