MENI
17.10.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na održanoj 29. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine za Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, predlagač poslanik Denis Bećirović, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagač poslanica Ismeta Dervoz, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija se nije izjasnila u vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 17. Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, s nacrtom teksta izmjene i dopune zakona. Odlučeno je da Agencija, do naredne sjednice Komisije, dostavi mišljenje u vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem, kako bi se članovi Komisije izjasnili o zahtjevu.

Zaključeno je da je norma jasna u vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 58. stavak (1) Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, podnosilac Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, jer se radi o praktičnoj primjeni Zakona.

Raspravljajući o zaključcima Kolegija Predstavničkog doma s 37. sjednice u vezi pitanja razrješenja članova Kolegija, zaključeno je da ovo pitanje nije u nadležnosti Komisije, u skladu sa članom 41. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH. Također, Komisija smatra da, tumačeći Poslovnik o radu Predstavničkog doma i Ustav Bosne i Hercegovine, postoji poslovnička mogućnost za rješenje konkretnog slučaja koji je naveden u zaključcima Kolegija s 37. sjednice. Članovi Komisije su zaključili i da, ukoliko Kolegij Predstavničkog doma PSBiH smatra potrebnim da se izvrše izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma, uputi ih ad hoc komisiji koje će riješiti ovo pitanje.
Zaključeno je da je potrebno formirati zajedničku komisiju oba doma PSBiH s ciljem rješenja stavova Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi s izmjena i dopuna poslovnika oba doma PSBiH.

Članovi su se upoznali sa nacrtima tekstova izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma u vezi s autentičnim tumačenjeme i pročišćenim tekstovima zakona, te će konačan stav po ovom pitanju donijeti na narednoj sjednici Komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću