MENI
1.9.2023

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH razgovarala sa delegacijom Saveznog vijeća Republike Austrije i Parlamenta austrijske pokrajine Koruške

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Kemalom Ademovićem, razgovarala je danas u Sarajevu sa delegacijom Saveznog vijeća Republike Austrije i Parlamenta austrijske pokrajine Koruške, koju je predvodila predsjednica Saveznog vijeća Republike Austrije Claudia Arpa.

Tokom razgovora, u kome su, u ime članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, učestvovali delegati u Domu naroda Sredoje Nović i Zdenko Ćosić, te poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić – Abazović i Predrag Kožul, konstatirano je da su odnosi između BiH i Republike Austrije na izuzetno visokom nivou, što za rezultat ima i veoma značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu i ekonomsku saradnju dvije prijateljske zemlje.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH izrazila je zahvalnost kolegama iz Austrije na snažnoj podršci procesu evropskih integracijama naše zemlje, kao i odluci evropskih institucija da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU). S tim u vezi, posebno je pomenuta uloga austrijskih parlamentaraca i ministra evropskih i vanjskih poslova Austrije Alexandera Schallenberga.

Visoki gosti iz Austrije upoznati su i s aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno sa naporima koje institucije BiH čine kako bi se ubrzao evropski put, ispunili prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije i do kraja ove godine otvorili pregovore za članstvo u EU. Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH ocijenili su kako je usvajanjem paketa reformskih i evropskih zakona učinjen značajan napredak na evropskom putu BiH i izrazili uvjerenje da će se takav trend nastaviti i u narednim mjesecima. Naglasili su značaj podrške Bosni i Hercegovini u svim institucijama EU i zamolili da prijateljska Austrija nastavi sa snažnom podrškom evropskom putu BiH.

Ističući činjenicu da sve značajne političke partije u austrijskom Parlamentu podržavaju članstvo BiH u EU, visoki gosti iz Saveznog vijeća Republike Austrije kazali su kako će na svaki način nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima dodatnog unapređenja ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, naučno – tehnološke razmjene i kulture.

Naglašeno je da je Austrija jedan od najvećih investitora u našu zemlju, posebno u oblasti bankarstva, proizvodnog sektora i malih i srednjih preduzeća. Pozdravljena je i činjenica da BiH ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Austrijom, te je naglašena potreba da se ekonomska saradnja dvije zemlje dalje unapređuje. Ukazano je i na potrebu da se obnovi sporazum dvije zemlje u oblasti obrazovanja, s ciljem da što veći broj studenata iz BiH dobije priliku da pod povoljnim uvjetima studira u Austriji. Istaknut je i značaj bh dijaspore u Austriji, kao i nastojanje da se dijaspora značajnije uključi u razvoj odnosa dvije prijateljske zemlje.

Bilo je riječi i o nastavku dobre međuparlamentarne saradnje. S tim u vezi, predsjednica Saveznog vijeća Republike Austrije uputila je poziv članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH da do kraja ove godine posjete Parlament Austrije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću