MENI
20.9.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić razgovarao sa potpredsjednikom Sabora Hrvatske


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Božo Ljubić razgovarao je danas bilateralno sa potpredsjednikom Sabora Republike Hrvatske Josipom Lekom na marginama Evropske Konferencije predsjednika parlamenata koja se u organizaciji Vijeća Evrope održava u Strazburu. Tom prilikom, dr. Ljubić je upoznao sagovornika sa aktuelnim stanjem u Bosni i Hercegovini, a posebno sa zastojem u pokušaju da se provedu neohodne reforme kako bi BiH ubrzalala svoj proevropski put. Posebno je govorio o trenutnoj krizi o funkcioniranju institucija i nepostojanju jasne parlamentrane većine koja mora preuzeti odgovornost za stanje u državi.

Doktor Ljubić je istakao čvrstu opredjeljenost BiH za Evropsku uniju a podnošenje aplikacije za članstvo je od presudne važnosti za našu zemlju. Prvi korak na tom putu je provedba Presude Evropskog suda za ljudska prava i obaveza preuzetih u Mapi puta. Iako je stanje vrlo neizvjesno, on je izrazio oprezni optimitimizam da će se ipak naći rješenje za osiguranje prava za sve građane BiH, ali i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, posebno najmalobrojnijeg hrvatskog te da će BiH krenuti naprijed.

Potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko naglasio je iznimnu važnost stabilnosti i funkcionalnosti BiH za Republiku Hrvatsku i u tom duhu kazao je da je Hrvatska spremna na dijalog o svim pitanjima kao i pomoći BiH na njenom putu u EU. On je govorio i o najaktuelnijim pitanjima u RH poput ratifikacija ugovora o granici između RH i BIH, zakona o boravištu koji je u proceduri kao i o privrednim pitanjima.
Sagovornici su zaključili da treba nastaviti i intenzivirati kontakte kako bi saradnja između dvije zemlje bila dodatno unaprijeđena. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću