MENI
30.10.2023

U Parlamentarnoj skupštini BiH započela 3. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Razmjenom stavova i mišljenja o stanju odnosa između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) započela 3. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između PSBiH i Evropskog parlamenta.

Sjednicu ovog tijela, uspostavljenog na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, otvorili su kopredsjedavajući POSP-a Snježana Novaković – Bursać i Romeo Franz, koji su kazali da je ovo prvo zasjedanje POSP-a nakon odluke da se BiH dodijeli kandidatski status, kao i zasjedanje u odlučujućem trenutku, nekoliko dana uoči objavljivanja novog Mišljenja Evropske komisije o napretku BiH na putu ka EU.

Učesnike sjednice srdačno su pozdravili predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, koji su u svojim obraćanjima naglasili postojanje punog konsenzusa svih političkih opcija u BiH oko evropskog puta BiH, te pozvali zvaničnike Evropskog parlamenta i EU da podrže takvo opredjeljenje i da krajem godine donesu odluku o početku pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Prema riječima predsjedavajućeg Čavare, BiH je, usvajanjem nekoliko reformskih zakona u PSBiH, napravila iskorak i intenzivirala napore na rješavanju obaveza i ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU. Naglašavajući da svi u BiH trebaju biti spremni na više kompromisa i tolerancije s ciljem ubrzavanja evropskog puta, predsjedavajući Čavara kazao je kako bi pozitivne odluke evropskih institucija u novembru i decembru predstavljale istinski podsticaj za nastavak reformskog procesa i ohrabrenje za sve građane BiH.

Izražavajući jedinstven stav Doma naroda PSBiH da naša zemlja postane članica EU, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović istakao je i snažno opredjeljenje za jačanje kapaciteta institucija BiH u oblastima vladavine prava, te borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala s ciljem stvaranja boljih uslova za ekonomski razvoj i učešće na jedinstvenom unutrašnjem tržištu EU.

Ocjenjujući kako je ovaj saziv PSBiH napravio značajne pomake na evropskom putu BiH, predsjedavajući Ademović izrazio je odlučnost da, u poziciji predsjedavajućeg Doma naroda, učini sve što je moguće kako bi BiH ispunila što više od preostalih prioriteta Evropske komisije i da dalje napreduje u procesu evropskih integracija.

Članovima POSP-a obratili su se i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide, te direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Elvira Habota, koji su govorili o napretku koji je BiH postigla u prethodnih nekoliko mjeseci u ispunjavanju prioriteta Evropske komisije, kao i evropskih standarda u različitim oblastima.

U okviru razmjene mišljenja o stanju odnosa EU i BiH, svoja izlaganja imali su članovi Evropskog parlamenta Thomas Waitz i Matjaž Nemec, kao i poslanici i delegati PSBiH Zdenko Ćosić, Mia Karamehić Abazović, Ilija Cvitanović, Branislav Borenović, Radovan Kovačević i Šefik Džaferović.

Sutra, drugog dana zasjedanja POSP-a, očekuje se razgovor o trenutnoj situaciji u vezi sa ispunjavanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću