MENI
31.10.2023

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana 3. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Raspravom o stanju ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i usvajanjem zajedničke izjave kopredsjedavajućih, danas je u Sarajevu završena 3. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Evropskog parlamenta.

U iskrenoj i otvorenoj diskusiji članovi POSP-a prepoznali su napore institucija Bosne i Hercegovine i napredak koji je postignut u ispunjavanju prioriteta Evropske komisije s ciljem daljeg napretka na evropskom putu naše zemlje.

Učesnici dvodnevnog zasjedanja izrazili su nadu da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu nastaviti da provodi reforme i ispunjava prioritete Evropske komisije, kao i da će evropske institucije u novembru i decembru ove godine donijeti pozitivne odluke, posebno odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, koja će, kako je ocijenjeno, biti od ogromnog značaja za budućnost svih građana BiH i snažan podsticaj za institucije Bosne i Hercegovine da ubrzaju evropski put.

Kopredsjedavajući POSP-a Snježana Novaković Bursać (PSBiH) i Romeo Franz (Evropski parlament) usaglasili su zajedničku izjavu, u kojoj se naglašava da je 3. sjednica POSP-a održana u ključnom trenutku, budući da će Evropska komisija sljedeće sedmice objaviti paket proširenja za 2023. godinu. S tim u vezi, u zajedničkoj izjavi izražena je nada da će uspješno održavanje sjednice POSP-a u Sarajevu dovesti Evropsku komisiju do zaključka da je ključni prioritet broj 3. iz Mišljenja u potpunosti ispunjen. U izjavi se također izražava odlučnost da se ne izgubi zamah u međuparlamentarnim odnosima između PSBiH i Evropskog parlamenta i da se udahne novi život parlamentarnoj dimenziji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. (kompletan tekst zajedničke izjave kopredsjedavajućih POSP-a možete pročitati ovdje)

Na kraju dvodnevne sjednice postignut je dogovor da se 4. sjednica POSP-a održi sredinom marta 2024. godine u Strazburu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću